MEERGroen: leren door te doen
De winnaar van de SHARE Award 2024 is bekend: stichting MEERGroen is het bedrijf dat uitblinkt in duurzame innovatie en pionieren. Stichting MEERGroen is een begrip in Haarlemmermeer. De visie: ecologisch evenwicht en plezier in het samen creëren van een groenere wereld. De kracht zit in samenwerken en burgerkracht gebruiken. Voor directeur-bestuurder Franke van der Laan is dit nog maar het begin.
Het winnen van de SHARE Award betekent veel voor Franke van der Laan: “Het is een erkenning voor mijn ecologische blik op de wereld: een wereld in evenwicht met de natuur. Het is belangrijk dat dit gezien wordt.”
De jury over MEERGroen
De stichting werkt met actieve burgerparticipatie in de vorm van vrijwilligers(groepen) en gaat hierin verder door medewerkers aan te nemen met afstand tot de arbeidsmarkt. Hiermee maakt MEERGroen maatschappelijke impact. Het andere initiatief MeerBomenNu heeft een grote impact op de leefbaarheid in Haarlemmermeer. Dat gebeurt door het weggeven van gratis bomen en het bieden van een tweede kans voor bomen. De stichting betrekt de hele keten door hun concept van delen. Dit sluit uitstekend aan bij de insteek en gedachte van SHARE Haarlemmermeer. De stichting voorziet in voedseltuinen, zoals Park20|20 en de Geniedijk, waar in een winkeltje ‘The Circular Food Shop’ lokaal geteelde groente en fruit voor een lage prijs wordt verkocht. Daarnaast telen ze groente en fruit, bedoeldvoor de catering in het nabijgelegen restaurant Den Burgh en voor de cateraars in de gebouwen op Park20|20.
MEERGroen draagt positief bij aan CO2-reductie, biodiversiteits- en klimaatcrisis en heeft met directeur bestuurder Franke van der Laan een activist en een echte pionier op zijn vakgebied. Dit komt mede door het motto: leren door te doen. Ze voorziet in en draagt bij aan de behoefte van groen in de omgeving. Dat is noodzakelijk met betrekking tot biodiversiteit en klimaatadaptatie. Het is een stichting die groen van binnen en groen van buiten is. MEERGroen krijgt de SHARE Award als erkenning en beloning voor de jarenlange inzet voor het creëren van een groener Haarlemmermeer.
Evenwicht
Voor Franke van der Laan was het altijd al duidelijk: hij wil bijdragen aan groenbeheer en natuurherstel: “Ik heb biologie gestudeerd. Mijn visie is: hoe krijgen we iedereen zover dat de focus ligt op de veranderingen die nodig zijn? Ik probeer ecologie dicht bij de mensen te brengen, handen uit de mouwen en zelf wat gaan doen. Bij MEERGroen hebben we 70 projecten waar je zeven dagen in de week terechtkunt.”
MEERGroen teelt onder andere pompoenen. Foto: MEERGroen.
Verkocht
Door de stichting MEERGroen en de actie MeerBomenNu ontmoet Franke van der Laan veel verschillende mensen. De meest bijzondere ontmoetingen blijven die met vrijwilligers. “Nieuwe stagiaires of vrijwilligers denken dat werken in de natuur koud en zwaar is. Na een aantal uren zien ze wat er mogelijk is. Mensen die mee het bos ingaan zijn gelijk verkocht. Zij zien wat ze kunnen betekenen. Maar eerst moet je ze buiten zien te krijgen om het bos te ontdekken. Zodat ze ervaren dat je 5000 boompjes op een dag kan redden. Dat is voor velen een eye opener. Zo hoop ik dat we steeds meer vrijwilligers meekrijgen en meer landen.”
Biodiversiteit
Het gaat over biodiversiteit. Dat klinkt vaak als een abstract begrip. Van der Laan legt het concreet uit: “We hebben niet in de gaten hoeveel soorten terrein we verliezen. Als ik mensen meeneem in het bos is elke stap in de natuur een ontdekking. Ontdekken doe je in het veld. Sinds 2006 schrijf ik een column in HCNieuws. Mensen zagen Haarlemmermeer als grijze plek van snelwegen, beton, asfalt en huizen. Mijn column biedt tegenwicht en laat mensen de flora en fauna van Haarlemmermeer ontdekken. De biodiversiteit. Ik beschrijf alle soorten die in de Haarlemmermeerse natuur voorkomen en waar je ze kunt vinden. Zo zet ik biodiversiteit op de kaart.”
Grootste winst voor de natuur
Het Haarlemmermeerse boomweggeefmodel van MEERGroen is in 2020 door Urgenda (Samen Sneller Duurzaam) opgepikt en draait nu als MeerBomenNu met 25.000 mensen in zes landen. 2,5 miljoen boompjes werden al gered, gratis weggegeven en herplant op plekken met meer ruimte en licht zodat ze kunnen groeien. Er zijn veel plekken die de ecoloog beschouwt als winst voor de natuur. “In Weesp werd een bos aangelegd van 30 hectare tussen de A4 en Weesp. Daar hebben we 50.000 bomen geplant op 7 hectare. Ook het feit dat veel boomkwekers nu weten dat wij niet in hun vaarwater zitten met het gratis weggeven van bomen, maar dat wij juist hun ambassadeur zijn, is winst.”
Franke van der Laan wint met MEERGroen de SHARE Award 2024. Foto: MEERGroen.
Elke dag plezier
Franke van der Laan heeft elke dag plezier. “Ik doe wat ik wil, niet wat ik moet. Dat wil ik overdragen. We hebben een vaste routine. Elke dag komen we om 08.30 uur bij elkaar. Bekijken we met hoeveel vrijwilligers we zijn, wat de prioriteiten zijn en waar we zin in hebben. We evalueren aan het eind van de dag met een drankje en een nootje: hoe was het? Wat heb je geleerd? Zo houden we de energie. Ik hoop dat ik met deze prijs het belang hiervan duidelijk kan maken bij meer maatschappelijke partijen en bedrijven. Ik daag de mensen en de samenleving uit. Ik wil de mensheid verenigen zodat we nog 100.000 jaar meekunnen in evenwicht met het ecosysteem. Dat wil ik uitdragen.”
Van der Laan roept mensen op om mee te doen: “Meld je aan via info@stichtingmeergroen.nl of meerbomen.nu. Iedereen is welkom, het hele jaar door. We hebben een plek voor iedereen. Loop een keer mee en kies een project waar je je lekker bij voelt. We moeten het met zijn allen doen, anders gaat het niet lukken.”