Wethouder Mariette Sedee opent de blaashal op het ETO Ballpark

Meer Sport op ETO Ballpark

11 oktober 2022
Sport

Het ETO Ballpark, thuisbasis van de Hoofddorpse Pioniers, biedt nu ook plek voor andere sporters. Zowel binnen als buiten. De blaashal biedt nu plaats aan Handbalvereniging SV Lotus. Ook kunnen de spelers van Hockeyverenging De Kikkers er terecht voor zaalhockey en kunnen de leerlingen van het CIOS er trainen. Maar hoe is dat nou, spelen in een blaashal?

Wethouder Mariëtte Sedee van Sport was zondag aanwezig om de nieuwe blaashal van het ETO Ballpark in te wijden met een slag van een hockeystick. 

Wethouder Mariëtte Sedee opent de blaashal. Foto: gemeente Haarlemmermeer.

Luchtballon 

“Eigenlijk is een blaashal te vergelijken met een luchtballon die rechtop aan de grond moet blijven”, zegt ETO Ballpark voorzitter Dick Nijenhuis. “Dit lukt door de druk in de hal constant te houden door ventilatie die draait op elektriciteit. Bij veel wind wordt de druk automatisch verhoogd met lucht van buitenaf. Op die manier blijft de hal stabiel. Met een blaashal ben je niet afhankelijk van weersomstandigheden, wat handig is voor buitensportverenigingen die willen doortrainen in de winter.” 

Wethouder Mariëtte Sedee opent de nieuwe faciliteiten bij het ETO Ballpark. Naast haar bestuurder Dick Nijenhuis en kinderen van hockeyvereniging De Kikkers. Foto: gemeente Haarlemmermeer.

Niet iedere sport is geschikt voor een blaashal. De atmosfeer in de hal maakt sporten als badminton en tafeltennis bijvoorbeeld niet mogelijk. Wat wel lukt zijn sporten als handbal, volleybal, zaalvoetbal, basketbal, judo, korfbal en zaalhockey. Ook bewegingsonderwijs kan prima gegeven worden in een blaashal. Zolang de lucht maar kan circuleren. 

Stuiteren 

Voor René Vermeulen van SV Lotus bood de blaashal een ideale gelegenheid voor een betaalbare accommodatie. “Het is wel even wennen”, geeft hij toe. “De temperatuur en de vloer verschillen bijvoorbeeld van een reguliere hal. De bal stuitert minder, hierop moet je je techniek aanpassen. Bij de heren is dat trouwens wel handig, want die moeten afleren om teveel te lopen. Om de drie passen moet je namelijk de bal stuiteren bij handbal, en dit gebeurt nu trager, en dus bewuster. Verder is de akoestiek anders, je hoort alles veel duidelijker.” 

Puzzelen 

Hoe dan ook wil Vermeulen verder met de trainingen in de blaashal. “De doorslag geeft toch de kosten, de ruimte en de ruimte die we nu hebben. Voor verenigingen is het altijd weer puzzelen om ergens te kunnen trainen. De blaashal wordt nu ingezet voor onze heren- en damesselectie. Afgelopen week hebben we ook een demonstratiewedstrijd gehouden voor de jeugd. Om te kijken hoe dat zou verlopen. Kinderen zijn lichter, hebben minder last van een verende ondergrond, en hebben ook minder meters nodig. De wedstrijd ging heel goed, hiervoor zien we nu de beste mogelijkheden.” 

Padel 

Behalve met een blaashal is ETO Ballpark uitgebreid met padelbanen. Een sport die pas in de vorige eeuw in Spanje is ontstaan, maar nu bezig is aan een opmars. De banen schieten als ‘padel-stoelen' uit de grond. Wethouder Mariëtte Sedee: “Voor Haarlemmermeer is het belangrijk dat er sporten beschikbaar zijn die laagdrempelig zijn en toegankelijk voor iedereen. Padel beantwoordt hieraan. Het is ook een sociale sport, je speelt nooit alleen, maar altijd samen: de competitie kent alleen dubbelspel.” 

Wethouder Mariëtte Sedee nam ook nog even het padelracket ter hand. Foto: gemeente Haarlemmermeer.

De wethouder van Sport sloeg afgelopen zondag ook een balletje mee. Mariëtte Sedee: “Anders dan bij tennis heb je meer kans om een smash terug te slaan van je tegenstander. Gewoon door eerst opzij te springen en de bal via de wand naar je terug te laten kaatsen. Tactisch inzicht is minstens zo belangrijk.”

Enthousiast geworden?

Klik voor padel padel op deze linkexterne-link-icoon

Voor handbal gebruik deze linkexterne-link-icoon