Meer dan 20.000 vierkante meter groener in Haarlemmermeer

11 maart 2025
Nieuws

Een nieuw jaar vraagt om een nieuwe stand van de vergroenmeter. Halverwege 2024 stond de vergroenmeter op 12.653 vergroende vierkante meters. Wethouder Marjolein Steffens- van de Water (Fysieke Leefomgeving) en betrokken ambtenaren van Beheer en Onderhoud delen met gepaste trots een nieuwe stand: 20.873 vierkante meter.

We beginnen het nieuwe jaar met deze geweldige cijfers”, begint wethouder Steffens. “Wie had ooit gedacht dat we zelfs de grens van 20.000 vierkante meter zouden doorbreken. Dit is voor onze gemeente een mijlpaal waar we samen met de inwoners en ondernemers trots op mogen zijn.” 

Grote stappen gezet in 2024 

En dan te bedenken dat de meter begin 2024 nog op ruim 5.000 vierkante meter stond. Afgelopen jaar heeft de gemeente grote stappen gezet in het vergroenen van de fysieke leefomgeving. Met name het Herfstpark speelt daar een grote rol in. Het park in Nieuw-Vennep is voor ruim 7.000 vierkante meter vergroend.  

Meer dan 20.000 vierkante meter groener in Haarlemmermeer!

Meer dan 20.000 vierkante meter groener in Haarlemmermeer.

Ook op andere plekken hebben tegels plaatsgemaakt voor groen. Zoals in de wijken Overbos en Toolenburg in Hoofddorp. Vergroening heeft niet alleen een positieve invloed op het klimaat, maar ook op de leefomgeving. Het wordt overal groener en kleurrijker door de extra planten, bloemen en bomen.  

Vergroeningsmissie  

Wethouder Steffens-Van de Water is al sinds dit college aantrad, bezig met haar vergroeningsmissie. Ze heeft de vergroenmeter laten ontwikkelen als een prikkel voor haarzelf, voor de betrokken ambtenaren, voor inwoners en ook gewoon omdat meten weten is.  

De doelstelling om jaarlijks 3.500 vierkante meter te vergroenen, is tot op heden ruimschoots behaald. Toch laat het college van burgemeester en wethouders hier niet bij zitten. “Ook in 2025 gaan we door met het vergroenen van de fysieke leefomgeving. Inwoners moeten blij worden als ze uit het raam kijken of een ommetje maken in hun wijk of dorp.” 

Een 3D-impressie van het Herfstpark in Nieuw-Vennep

Een 3D-impressie van het Herfstpark in Nieuw-Vennep.

Niet alleen het groener maken van de openbare ruimte is belangrijk voor de wethouder. Ook de manier waarop dat gebeurt. “We planten niet zomaar iets. We brengen écht diversiteit aan door de keuzes in beplanting. En we doen dit samen met de inwoners en ondernemers. We blijven in gesprek met omwonenden over hoe zij het liefst hun omgeving vergroenen. We maken het echt samen groener.” 

Klimaatadaptief 

Hoe groener, hoe meer de openbare ruimte wordt gewaardeerd. Dat is één van de redenen van het vergroenen. Verder draait het om biodiversiteit en klimaat adaptie. Door steen en beton te verwijderen, kan de bodem regenwater opnemen en dat is goed voor het grondwaterpeil. Verder wordt zo het rioolstelsel minder belast en verkleint het risico op overstromingen bij piekbuien.  

Daar komt nog eens bij dat het aanbrengen van groen, zoals bomen, planten en gras, leidt tot koelte aan de ondergrond. Dat is bijvoorbeeld met hete zomers van grote waarde.  

Openbaar en particulier 

De openbare ruimte van Haarlemmermeer beslaat zo’n 30 procent van de totale grondoppervlakte. Het overgrote deel, die andere 70 procent, zijn particulier bezit. Het is dus van groot belang dat niet alleen de gemeente, maar ook de ondernemers en huiseigenaren worden gestimuleerd om hun tuinen en bedrijventerreinen zo groen mogelijk te maken en houden. 

“We hechten er allemaal veel waarde aan, dat wanneer we naar buiten kijken het er groen en kleurrijk uitziet. Onze openbare ruimte is iets om trots op te zijn en dat moeten we zo houden. Zodra inwoners hun woning verlaten, stappen ze de openbare ruimte in. Hoe groener deze is, hoe fraaier. Samen zorgen we ervoor dat het fijn blijft om naar buiten te kijken of te gaan”, besluit wethouder Steffens.