Voortgang bouw woningen Hyde Park

Maatregelen woningbouwprojecten nodig vanwege tekort ambtenaren

17 mei 2023
Wonen

De gemeente Haarlemmermeer neemt maatregelen om het tekort aan ambtenaren voor de begeleiding en beoordeling van woningbouwprojecten aan te pakken. Zo worden alleen nog kansrijke initiatieven in behandeling genomen, wordt gekeken bij grote projecten of ze later opgepakt kunnen worden en wordt voorgesteld om meer geld vrij te maken voor nieuw personeel. Dat staat in een brief van het college van B&W aan de gemeenteraad.

In juni wil het college duidelijkheid hebben welke grote projecten doorgaan. Als er ruimte vrijkomt door de maatregelen wordt gekeken welke andere initiatieven opgepakt kunnen worden. Daarbij wordt vooral gekeken naar projecten met betaalbare woningen. Wethouder Jurgen Nobel van Woningbouw: “In een tijd van grote woningbouwbehoefte, een krappe arbeidsmarkt en hoge bouwkosten, is duidelijkheid nodig. Zo zorgen we dat er in Haarlemmermeer gebouwd kan blijven worden, met name betaalbare woningen.” 

20.000 woningen

De gemeente Haarlemmermeer wil tot 2040 20.000 woningen bouwen. De grote projecten bevinden zich vooral in Hoofddorp bij het station en in het centrum, Badhoevedorp en in Haarlemmermeer-West. Daarnaast komen er ook bouwaanvragen binnen voor kleinere projecten. “De meeste lopende projecten zullen gewoon door blijven gaan. De keuzes zijn met name bedoeld voor nieuwe initiatieven”, aldus de wethouder. 

Veel nieuwbouwprojecten

Er lopen veel nieuwbouwprojecten tegelijkertijd, die allemaal beoordeeld en begeleid moeten worden. Om ervoor te zorgen dat er voldoende gebouwd wordt, is tot nu het beleid van Haarlemmermeer alle binnenkomende aanvragen voor projecten en initiatieven in behandeling te nemen. Dat gaat steeds lastiger, omdat er steeds meer bouwaanvragen komen en door de krappe arbeidsmarkt, strengere regelgeving en stijgende kosten. Daarom is eerder al besloten nieuwe projecten en initiatieven nu niet in behandeling te nemen.

Voortgang bouw woningen Hyde Park. Foto: Kees van der Veer