Het rijdend energieloket

Lokale wortels Energieloket Haarlemmermeer steviger

01 juli 2024
Nieuwe energie, Nieuws

Energieloket Haarlemmermeer is dé plek waar inwoners en ondernemers terecht kunnen voor hulp en ondersteuning bij het energiezuinig maken van hun huis of bedrijf. Het college van Burgemeester en Wethouders stemde op 24 juni 2024 in met een voorstel om dit Haarlemmermeerse loket toekomstbestendig te organiseren.

Dit betekent dat de gemeente op een andere manier samenwerkt met NMCX voor het lokaal organiseren en coördineren van Energieloket Haarlemmermeer. NMCX is het centrum voor duurzaamheid dat de gemeente helpt Haarlemmermeer groener en duurzamer te makenexterne-link-icoon

In plaats van het jaarlijks opnieuw vaststellen van de subsidie, is het plan gemaakt om voor een lange termijn samenwerking met NMCX aan te gaan. Zo kan de Haarlemmermeerse organisatie de komende jaren inwoners en ondernemers blijven helpen en adviseren bij het verduurzamen van hun huis en bedrijf.

Vaste partner

Wethouder Charlotte van der Meij: “We hebben hierdoor nu voor de lange termijn een vaste partner die de wijken en kernen van Haarlemmermeer goed kent. We lopen niet meer het risico dat het Energieloket elke vier jaar door een andere partner wordt bemenst. Het wordt juist blijvend door een lokale partij gecoördineerd. Hierdoor blijft kennis en ervaring bewaard waar de inwoners weer van kunnen profiteren. Deze nieuwe situatie komt de toegankelijkheid en het vertrouwen ten goede.” 

Het brede aanbod van het loket zorgt ervoor dat iedere inwoner van de gemeente terecht kan bij het Energieloket. Van een woning aardgasvrij maken tot kleine bespaarmogelijkheden en subsidies: het Energieloket staat klaar met advies en tips. Denk aan het Woningdossier waarin online gratis advies, informatie en offertes worden aangeboden en aantrekkelijke acties voor energiezuinige maatregelen zoals de Doe het zelf isolatieactie die het loket samen met partner WoonWijzerWinkel heeft opgezet. Ook organiseert het loket bijeenkomsten en webinars en staat het Rijdend Energieloket op verschillende weekmarkten en evenementen in Haarlemmermeer. Om op de hoogte te blijven van alle acties kunnen inwoners zich abonneren op de nieuwsbrief of de agenda op de website bekijken.  

Het Haarlemmermeerse Energieloket wordt toekomstbestendig georganiseerd. Foto: Jur Engelchor.

Bedrijven  

Het Energieloket voor Bedrijven is er voor ondernemers, culturele en maatschappelijke instellingen en sportverenigingen. Bij het loket kunnen zij terecht voor informatie en advies over energie besparen en opwekken in de werk- en sportomgeving. Het Energieloket voor Bedrijven biedt een (gratis) energiescan die inzichtelijk maakt welke maatregelen energie besparen op de werkvloer en wat de terugverdientijd is van deze maatregelen. Daarnaast kunnen ondernemers terecht bij verschillende informatiebijeenkomsten en webinars over onder ander subsidies, de energiescan en energiebesparende maatregelen.  

 Zelf aan de slag 

 Wilt u ook aan de slag met verduurzamen of besparen op energie? Energieloket Haarlemmermeer biedt kosteloos en vrijblijvend energieadvies. Ga voor meer informatie naar de websiteexterne-link-icoon