wethouder Mariette Sedee plant bomen met leerlingen

Leerlingen actief tijdens Nationale Boomfeestdag

17 november 2022
Nieuws

De Nationale Boomfeestdag is dé dag waarop jongeren zelf een boom kunnen planten. Hierdoor leren ze hoe belangrijk bomen zijn voor het klimaat. Wethouder Mariëtte Sedee van Milieu en Water was op 16 november te gast.

Wethouder Mariëtte Sedee plantte tijdens deze Nationale Boomfeestdag samen met 129 leerlingen van Montessorischool Floriande en het Haarlemmermeer Lyceum in totaal 74 bomen in de IJtochtzone.

Wethouder Mariëtte Sedee plant een boom, samen met de leerlingen. Foto: NMCX.

Koningslinde 

De eerste boom, een koningslinde, plantte Mariëtte Sedee zelf, met behulp van een aantal leerlingen. Daarna gingen alle jongeren aan de slag. Vanwege de coronapandemie konden vorige edities van de Nationale Boomfeestdag niet uitgebreid gevierd worden. Dus dit jaar werd er flink uitgepakt. Maar liefst 74 bomen gingen de grond in, waaronder eiken, berken, beuken en esdoorns. 

Gezond klimaat 

Voorafgaand aan het planten ging de wethouder in de aula in gesprek met leerlingen over het belang van bomen: “Bomen zijn zo belangrijk voor een gezond klimaat”, aldus Sedee. “Ze houden water vast, brengen verkoeling, filteren schadelijke stoffen uit de lucht, en leveren ook voedsel en beschutting aan planten en dieren. Maar wie weet precies hoe bomen werken?” De leerlingen waren goed op de hoogte en wisten goed uit te leggen wat de functie is van bomen, en ook van groen in het algemeen. 

De leerlingen luisteren aandachtig naar wethouder Mariëtte Sedee. Foto: gemeente Haarlemmermeer.

Bomen Werken 

De Nationale Boomfeestdag is in het leven geroepen om het belang van bomen voor kinderen tastbaarder te maken door ze zelf te laten planten. Dit jaar is het thema ‘Met bomen werken’, waarbij aandacht wordt gegeven aan de boomkwekerij sector. Momenteel kampt de sector met een tekort aan vakmensen. Stichting Nationale Boomfeestdag streeft ernaar kinderen enthousiast te maken voor dit vak, zodat er ook in de toekomst voldoende bomen geplant kunnen worden. Daarnaast richt het thema zich op de belangrijke functie die bomen hebben bij het tegengaan van de effecten van klimaatverandering. 

Meer informatie 

Meer weten over duurzame activiteiten in de buurt? Raadpleeg de website van het Centrum voor Duurzaamheid www.nmcx.nlexterne-link-icoon.

NMCX is een onafhankelijke stichting die zich belangeloos inzet voor het verduurzamen van de leefomgeving in Haarlemmermeer.