Boer Jan-Chris Avis bij een van zijn landbouwvoertuigen

‘Laten we vooral gezond verstand gebruiken’

11 juni 2024
Nieuws

Landbouwvoertuigen en het ‘gewone’ verkeer zitten soms in elkaars vaarwater. Al helemaal op de smalle polderwegen. Boer Jan-Chris Avis: “Wij houden zoveel mogelijk rekening met andere weggebruikers. Maar soms kunnen mensen de situatie niet goed inschatten. Of ze gedragen zich zelfs roekeloos.” Op dit moment loopt de verkeersveiligheidscampagne ‘Met elkaar overweg’, die oproept op om elkaar de ruimte te geven.

Jan-Chris Avis is de vijfde generatie op het familiebedrijf. “We verbouwen graan, bieten, uien en aardappelen op verschillende locaties aan de Rijnlanderweg. En dan werken we ook nog samen met een akkerbouwbedrijf in Nieuw-Vennep.” Regelmatig rijdt hij dus met de trekker en landbouwmachines over de polderwegen.

Druk

Op zijn 16e klom hij al op de trekker. Nu is hij 45. Dus ervaring genoeg. ’s Middags tussen 4 en 6 uur gaat hij de weg niet op. “Dan is het veel te druk. Als het verkeer op de snelweg stilstaat, nemen mensen een sluiproute over de Rijnlanderweg.” Maar ook buiten de spits kunnen zich lastige situaties voordoen. “Op een smal stuk staan auto’s soms stil om mij te laten passeren, maar dan net bij een boom of een lantaarnpaal. Dan kan ik er nog niet langs.”

Achteruitrijden

In een grote schuur achter de boerderij laat hij de trekkers en landbouwmachines zien. Voertuigen met indrukwekkende wielen van wel anderhalve meter hoog, een enorme aardappelrooimachine van vijftien meter lang en drie meter breed. Met zulke voertuigen is het lastig manoeuvreren of achteruitrijden. “Je hebt ook veel ruimte nodig om de bocht te maken, bijvoorbeeld om het land of het erf op te rijden. Dat realiseren mensen zich niet altijd. Dan gaan ze met hun auto zo staan dat ze juist de toegang blokkeren.”

Een landbouwvoertuig heeft vaak veel ruimte nodig om de bocht te maken. Foto: Jur Engelchor.

Gevaarlijke situaties

Verschillende keren maakte hij gevaarlijke situaties mee. “Ik heb weleens mijn handen voor mijn ogen geslagen.” Hij pakt een vel papier en tekent het uit. “Ik reed op de Rijnlanderweg en wilde linksaf het erf op rijden. Omdat er van de andere kant een vrachtwagen aankwam, wachtte ik. Maar achter mij zaten vier auto’s en de achterste gaf opeens gas en ging inhalen. Ik zag hem recht op die vrachtwagen afrijden, op het laatste moment kon hij nog naar de rechterbaan.”

Gezond verstand

Jan-Chris houdt op de weg meestal zijn goede humeur, zegt hij. “Ik laat me niet gek maken.” Maar als hij ziet dat auto’s over het fietspad rijden om in te halen, maakt hij zich boos. “Als je bedenkt dat daar kinderen kunnen fietsen…” Natuurlijk begrijpt hij dat het vervelend is als je achter een landbouwvoertuig zit terwijl je haast hebt. “Maar laten we allemaal ons gezond verstand gebruiken. Breng jezelf en anderen niet in gevaar. Dat doe ik ook niet. Als er door mijn toedoen modder op de weg is gekomen, maak ik dat zo snel mogelijk schoon. Ik wil niet op mijn geweten hebben dat iemand slipt en verongelukt.”

Het is belangrijk om oog te hebben voor de weggebruikers om je heen. Foto: Jur Engelchor.

Campagne ‘Met elkaar overweg’

In de maanden mei en juni loopt in de Vervoerregio Amsterdam de verkeersveiligheidscampagne ‘Met elkaar overweg’. externe-link-icoon Deze campagne roept op om oog te hebben voor de weggebruikers om je heen. Je deelt de weg immers met elkaar. De campagne geeft als 3 belangrijke tips:

  1. Gedraag je voorspelbaar
  2. Bedank je medeweggebruiker
  3. Kijk vooruit en blijf scherp