Foto's van uitvoeringen van de beide theatergroepen

Kruip eens in de huid van iemand anders

21 maart 2024
Cultuur

Cultuur is belangrijk. Verschillende lokale verenigingen brengen cultuur dicht bij de mensen. Cultuur is heel breed en omvat alles van kunst, dans, zang, muziek tot toneel. In Haarlemmermeer is veel lokale cultuur te vinden. Wat drijft mensen om zich in te zetten voor hun vereniging? InforMeer ging in gesprek met Marianne Arendse van Toneelvereniging de Rijzenspelers uit Rijsenhout en Maarten Noordhuis van Theatergroep Mucato uit Hoofddorp.

Toneelvereniging de Rijzenspelers bestaat dit jaar 80 jaar en heeft 24 leden. Marianne Arendse is meer dan 40 jaar lid en zij is secretaris. Maarten Noordhuis doet zo’n beetje alles voor de ruim 40 jaar oude Theatergroep Mucato. Van het penningmeesterschap tot het bouwen van decors en het bijhouden van de website. Met acht leden is het een kleine theatergroep. 

Van oefening naar voorstelling

Marianne Arendse: “Wij hebben een vaste oefenavond op donderdag. Een aantal weken voor een voorstelling hebben we een repetitieweekend. Vaak gaan we dan een weekend op pad, dat is net een schoolreisje. Natuurlijk wordt er ook serieus gerepeteerd en kunnen in zo’n weekend echt de puntjes op de i gezet worden. Nu bereiden we ons voor op een stuk van maar vier personen, dus oefenen we in onze gewone ruimte, Dorpshuis Marijke in Burgerveen.” Bij Theatergroep Mucato is de situatie vergelijkbaar. De Hoofddorpse theatergroep oefent wekelijks in de Amazone. Maarten Noordhuis: “Een week of zes voor de voorstelling houden wij ook een repetitieweekend.”
Repetities leiden tot een voorstelling. Maarten: “Mucato speelt één keer per jaar een voorstelling. Dit jaar is dat een buitenvoorstelling op landgoed de Kleine Vennep. Vorig jaar was onze voorstelling in het Nederlands Transportmuseum. Dat was niet verwarmd. Binnen was het drie graden. De komende buitenvoorstelling is vast warmer.” 
De Rijzenspelers spelen normaalgesproken twee verschillende voorstellingen per jaar. Marianne: “Dit jaar spelen we er drie, omdat we ons jubileum vieren. Ons derde stuk hebben we zelf geschreven. De jubileumvoorstelling vindt ook in de open lucht plaats.”

Kruip in de huid van een ander

Zowel de Rijzenspelers als Mucato kunnen nog wel leden gebruiken. Beide toneelfanaten geven aan dat ze vooral op zoek zijn naar jongeren als een mooie aanvulling op het bestaande ledenbestand en belangrijk voor het voortbestaan van verenigingen. Marianne: “Toneelspelen is zo leuk. Je kruipt in de huid van een ander.” Maarten vult aan: “Samen dingen doen, een extra vriendenclub krijgen met wie je veel lol maakt, om uiteindelijk te laten zien waarvoor je gerepeteerd hebt.”

De Rijzenspelers aan het werk

Toneelvereniging de Rijzenspelers tijdens een uitvoering. Foto: De Rijzenspelers.

Ideeën en repertoire

Het vinden van een geschikte voorstelling is een zoekproces. Maarten Noordhuis: “Soms draagt de regisseur iets aan, soms vinden we zelf een stuk. Nu spelen we een stuk dat we wel al een aantal jaar lezen, maar dat steeds afviel. Mucato speelt recent Nederlands drama en absurdistisch toneel. Blijspelen en kluchten past niet bij ons.”
Marianne: “Wij bestellen op verzoek van de regisseur stukken bij de Toneelcentrale. We komen ook op ideeën door stukken die we zelf in het theater zien. De Rijzenspelers spelen alle genres. We wisselen af: eenakters, blijspelen, absurdistisch, stukken voor grote groepen, serieuze stukken en soms ook musical.” 

Top-productie

De voorstelling die Maarten Noordhuis nog helder voor de geest staat is de voorstelling voor het 25-jarig jubileum van Theatergroep Mucato. “We speelden een grote voorstelling met dansgroepen, allerlei soorten kunstvormen door elkaar, met veel mensen. Dat was in Fort Vijfhuizen voordat het een kunstfort was. Dat was een hele mooie voorstelling.” 

Een van de hoogtepunten van de Rijzenspelers was tijdens het 60-jarig jubileum in 2004: “We vroegen alle spelers wat zij hun mooiste of leukste rol vonden. Op basis daarvan hebben we zelf een stuk geschreven met als titel ‘Het geluid van muziek’. Een beetje in de vorm van Romeo en Julia en West Side Story. Daarmee zijn we ook de boer op gegaan en hebben we ook in Aalsmeer, De Kwakel, Ilpendam en Burgerveen gespeeld.”

Theatergroep Mucato in kostuum. Foto: Mucato.

Lastig

Voor de verenigingen is het niet altijd makkelijk. Marianne Arendse: “Onze vaste speellocatie, Dorpshuis De Reede in Rijsenhout, staat op de nominatie om afgebroken te worden. We hopen dat we onze voorstelling in het najaar daar nog kunnen spelen. Verder is er voor ons geen plek in Rijsenhout. Als dorpsvereniging wil je toch in je eigen dorp spelen.”
Mucato liep tegen een zelfde probleem op. Maarten Noordhuis: “Wij hielden onze voorstellingen in het Oude Raadhuis in Hoofddorp, daar kunnen we niet meer terecht. De podiumzaal in de Meerse is voor ons te groot. Dat is vooral jammer als je een intiem, klein stuk speelt. Daarom spelen we nu steeds op een andere locatie.”

 Komende voorstellingen

De Rijzenspelers
Who’s afraid of Virginia Woolf
Speeldata: 6, 12 en 13 april 2024
Locatie: dorpshuis de Reede, Rijsenhout 
Kaarten à 12,50 euro zijn verkrijgbaar via de website www.Rijzenspelers.nlexterne-link-icoon onder het kopje reserveren

Jubileumvoorstelling: Camping de Wasdom
Speeldata: 1, 2, 7 en 8 juni 2024 
Locatie: Het schoolterrein, Drakenstraat in Rijsenhout
Meer informatie is later te vinden op de website van de Rijzenspelers 


Theatergroep  Mucato
Welkom in het bos, tekst: Alex van Warmerdam
Speeldata: 13 en 14 april 2024Locatie: Landgoed Kleine Vennep, Nieuw-Vennep
Kaarten à 15 euro te bestellen via de website: www.theatergroepmucato.nlexterne-link-icoon
Meer informatie is later te vinden op de website van Theatergroep Mucato