Korenmolen De Eersteling draait weer

03 mei 2024
Nieuws

Korenmolen De Eersteling in Hoofddorp draait weer. Sinds vrijdag 3 mei werkt de molen weer op volle windkracht en is deze feestelijk heropend. Na groot onderhoud en het vervangen van de wieken staat de molen er weer mooi bij.

In de herfst van 2022 werd de molen stil gezet, omdat bij inspectie bleek dat er door roest een kans bestond dat de wieken zouden breken. Sindsdien heeft de gemeente zich ingezet de molen te repareren. Het vervangen van de wieken was voor de gemeente de aanleiding om ook ander onderhoud te laten doen. De molen heeft nu ook een nieuwe rieten kap en is geschilderd. Ook aan de binnenkant is de molen opgeknapt en schoongemaakt.

Wethouder Mariette Sedee: “Ik ben ontzettend blij dat Korenmolen De Eersteling na een grondige restauratie weer zijn wieken laat draaien. Deze molen is een geliefd monument dat onze geschiedenis belichaamt. Daarom is de molen ook onderdeel van het gemeentelijk wapen. Met de voltooide restauratie kunnen de inwoners van onze gemeente de komende jaren volop genieten van dit prachtige cultureel erfgoed."

Molen De eersteling

Molen De Eersteling draait weer. Foto: Jur Engelchor

Eerste molen van Haarlemmermeer

De molen is een rijksmonument uit 1863. Het is de eerste molen die in de Haarlemmermeerpolder gebouwd is. Daar dankt de molen zijn naam aan. De molen staat nu aan de Hoofdweg bij de Geniedijk. Vroeger stond hij in het centrum van hoofddorp. Door de oprukkende bebouwing rond de molen werd de windvang steeds slechter. De molen heeft jaren stil gestaan en raakte in verval. Uiteindelijk slaagde de gemeente Haarlemmermeer erin hem aan te kopen. In 1977 is de 100 ton wegende molen met een grote oplegger verplaatst naar de huidig locatie.

Haarlemmermeer zorgt goed voor haar gebouwen

De gemeente heeft een aantal gebouwen en stukken grond in eigendom, zoals molen De Eersteling.

De gebouwen dienen vaak om maatschappelijke of nuttige organisaties onderdak te geven, zoals bibliotheken, dorpshuizen, jongerencentra, sporthallen en zwembaden. Soms koopt de gemeente ook gebouwen en grond om nieuwe woonwijken of wegen mogelijk te maken. De aankoop van grond of vastgoed is steeds een afweging van het maatschappelijk nut en de kosten. De gemeente zal de komende jaren verder werken aan de duurzaamheid en toegankelijkheid van haar gebouwen.

Meer informatie Voor meer informatie en openingstijden, ook van het winkeltje in de molen, zie https://eersteling.comexterne-link-icoon

Heropening Korenmolen De Eersteling