Vivienne Vermue en burgemeester Marianne Schuurmans bij de intocht van Sinterklaas in Nieuw-Vennep

‘Iets doen voor kinderen’

03 januari 2024
Nieuws

Op 7 september 2023 werd zij officieel beëdigd tijdens een raadsvergadering: kinderburgemeester van Haarlemmermeer Vivienne Vermue. De 11-jarige kinderburgemeester woont in Hoofddorp en zit in groep 8 van IKC De Zwanebloem in Zwaanshoek. Als zesde kinderburgemeester volgt zij Ramses Opdam en loco-kinderburgemeester Joris Vleeming op. Wat vindt Vivienne van haar taak als kinderburgemeester? En wat wil zij nog bereiken? Zij vertelt het aan InforMeer.

Vivienne wilde kinderburgemeester worden om op te komen voor de kinderen in Haarlemmermeer. “Het leek mij een erg leuke ervaring om samen met de burgemeester dingen te doen en dan vooral voor kinderen. Dus ik heb eerst een mail gestuurd naar de gemeente om te laten weten dat ik kinderburgemeester wilde worden en wat ik als kinderburgemeester zou willen doen. Daarna hebben we een filmpje gemaakt op allemaal verschillende plekken. Ook op Schiphol.”

Beëdiging 

De dag van de beëdiging was een feest voor Vivienne. “We zaten in de raadzaal met heel veel mensen. Burgemeester Schuurmans hield eerst een presentatie. Daarna kreeg ik de keten om en mocht iedereen mij feliciteren. Mijn familie was er en mijn hele klas, zelfs de directeur van de school.”

Cool 

“De intocht van Sinterklaas vond ik tot nu toe het allercoolste om te doen”, vertelt Vivienne. “Samen met de burgemeester waren we in vier verschillende kernen van de gemeente. De Sint kwam op verschillende manieren aan: in een auto, op een boot en op de fiets. Super dat ik de Sint ook welkom mocht heten. Het is erg leuk om dingen te doen samen met de burgemeester. Dat doe je normaal niet als je geen kinderburgemeester bent.”

Samen met burgemeester Marianne Schuurmans ontvangt kinderburgemeester Vivienne Vermue de Sint in Nieuw-Vennep. Foto: gemeente Haarlemmermeer.

Op de agenda 

In een voormalig kantoorgebouw in Cruquius vangt HVO-Querido vluchtelingen op. Kinderburgemeester Vivienne Vermue heeft zelf geregeld dat zij daar op bezoek gaat bij Oekraïense kinderen. “Daar kijk ik echt naar uit. Ik hoop dat ik iets kan betekenen voor kinderen van asielzoekers. Ik ga daar vragen aan de kinderen wat ze het meest nodig hebben. Verder hoop ik dat kinderen die het niet veilig vinden rondom school of in de buurt mij weten te vinden. Ook ga ik op 8 januari naar de nieuwjaarsreceptie en ik ga met de burgemeester naar de viering van Koningsdag en naar de Dodenherdenking.”

Genieten

Vivienne Vermue: “Op school hebben we aandacht besteed aan politiek. Vooral aan de verkiezingen van de Tweede Kamer en aan de Eerste Kamer, hoe het allemaal werkt. Of ik zelf later iets in de politiek wil gaan doen? Dat weet ik nog niet. Er zijn nog veel andere dingen waarin ik ook geïnteresseerd ben. Tot nu toe vind ik het wel heel leuk. Eerst nog een jaar lang genieten van het kinderburgemeesterschap.”