De vrijwillige brandweer in actie

Hulp bieden als het er écht om gaat

09 juli 2024
Nieuws

“Als de pieper gaat, spring ik op de fiets en rijd als een malle naar de kazerne. Je weet niet wat je te wachten staat, alleen dat ergens acuut hulp nodig is.” Marlies Arkesteijn (38) werkt sinds een jaar bij de vrijwillige brandweer op de kazerne Spaarndam. “We zijn nu met z’n veertienen, waaronder drie vrouwen. Meer collega’s zijn van harte welkom!”

“Regelmatig kwam ik in het dorp langs een bord waarop brandweervrijwilligers werden gevraagd”, vertelt Marlies, die sinds een jaar of acht in Spaarndam woont. “Misschien iets voor mijn man, dacht ik dan, of voor mijn zwager. Maar langzamerhand ging ik ook denken: zou het niet iets voor mij zijn?”

Open dag

In oktober 2022 was er een open dag op de kazerne. “Mijn zoontje is helemaal gek van de brandweer, dus het leek me sowieso leuk om daar met ons gezin naartoe te gaan. Tijdens de open dag stelde ik zoveel vragen, dat ze mij uitnodigden om naar een oefenavond te komen. ‘Dan proef je de sfeer, je ziet wat voor mensen er werken, wat we allemaal doen.’”

Opleiding

Door die kennismaking raakte Marlies zo enthousiast dat ze besloot te solliciteren. “Ik ben nog in opleiding, maar ga als stagiair al mee bij uitrukken. De opleiding is dezelfde als voor de professionele brandweer en duurt twee jaar. Ik hoop volgend jaar maart klaar te zijn. Een avond per week heb je les en daarnaast is er een keer per week een oefenavond.”

Acute situaties

Marlies is van beroep verpleegkundige, maar werkt nu als docent. “In het ziekenhuis had ik soms te maken met acute situaties waarin je van het ene moment op het andere vol aan de bak moet. Dan sta je met z’n allen keihard te werken om een leven te redden. Eerlijk gezegd miste ik dat en bij de brandweer vind ik dat terug. Daarnaast vind ik het leuk nieuwe dingen te leren en om iets te betekenen voor het dorp.”

Marlies kan nog wel collega's gebruiken bij de vrijwillige brandweer. Foto: Jeffrey Koper.

Paard in de sloot

Als brandweerman of -vrouw bied je concreet hulp in de meest uiteenlopende situaties. Ook dat maakt het werk voor Marlies aantrekkelijk. “De ene keer is het een brand, een andere keer assisteer je de mensen van de ambulance bij een reanimatie. Maar het kan ook gaan om een paard dat in de sloot is beland. Of je moet iemand bevrijden die bij een verkeersongeluk bekneld is geraakt in de auto.”

Vier minuten

Het brandweerwerk is goed met haar baan te combineren. “De kazerne in Spaarndam is een vrijwilligerspost die alleen buiten kantoortijden operationeel is: ’s avonds en in het weekend. Als de pieper gaat moet je in principe binnen vier minuten op de kazerne kunnen zijn. Maar dat wil niet zeggen je nooit meer naar een verjaardag, een feestje of een dag uit kunt. Je kunt nu eenmaal niet altijd beschikbaar te zijn. De auto rukt uit als er minimaal vier mensen aanwezig zijn: de chauffeur, de bevelvoerder en twee manschappen.”

Geen bodybuilder

Bij de kazerne Spaarndam zijn nieuwe vrijwilligers welkom, net als bij verschillende andere brandweerposten in Haarlemmermeer. “Ook als vrouw kun je dit werk prima doen. Je moet natuurlijk een beetje fit zijn en zware dingen kunnen tillen, maar je hoeft echt geen bodybuilder te zijn. Je doet kennis en ervaring op die je nergens anders krijgt en je doet heel erg nodig en zinvol werk. Alleen met voldoende vrijwilligers kunnen we een goede brandweerzorg in onze eigen woonomgeving in stand houden.”

Brandweervrijwilligers krijgen een vergoeding voor de tijd die ze investeren.

Geïnteresseerd in werken bij de vrijwillige brandweer? Kijk hier voor meer informatie en hoe je kunt solliciteren.externe-link-icoon

De vrijwillige brandweer in actie. Foto: Jeffrey Koper.