Kinderburgemeester Vivienne met wethouder Charlotte van der Meij

‘Het gaafste buitenspeelplan ooit’

18 juni 2024
Nieuws

Het was wethouder Charlotte van der Meij ook al opgevallen: er zit veel voetbal in het buitenspeelplan van kinderburgemeester Vivienne (11).

En nee, maakte Vivienne duidelijk tijdens haar presentatie van de plannen op de kamer van de wethouder, dat is niet omdat er bij haar op school veel jongens zitten. De meisjes vinden voetbal ook leuk. “Van mij hoeft het niet per se, ik dans liever”, aldus de Haarlemmermeerse kinderburgemeester.

Avonturenparcours

Uit het gesprek tussen de twee werd duidelijk dat een deel van de plannen niet kan, een deel wél en dat een ander deel al bestaat, zij het niet in de woonomgeving van de kinderburgemeester. Een voorbeeld van het laatste is het algemeen avonturenparcours op het lijstje van Vivienne. Dat is er al, in het Haarlemmermeerse Bos. Maar Vivienne woont in Hoofddorp, in Floriande.

 Voor het buitenspelplan heeft Vivienne ideeën van kinderen van groep 6, 7 en 8 van basisschool De Zwanenbloem in Zwaanshoek opgehaald. Uit de opbrengst heeft ze het buitenspeelplan samengesteld. Wethouder Charlotte van der Meij heeft het over “het gaafste onderzoek ooit” dat de gemeente over buitenspelen heeft gehad, vooral ook omdat het bij de kinderen zélf vandaan komt.

Schermen van verschillend formaat

Buitenspelen staat ook hoog op de politieke agenda nu uit andere onderzoeken blijkt dat kinderen veel tijd achter schermen van verschillend formaat doorbrengen en veel minder op een trapveldje of in een klimrek. Daardoor vallen de grote voordelen van buitenspelen steeds meer weg uit kinderlevens. Buitenspelen is goed voor hun ontwikkeling, is gezond en ze maken er vriendjes en vriendinnetjes door in de wijk.

Kinderburgemeester Vivienne legt haar plannen uit aan wethouder Charlotte van der Meij.

Voetbalmuur

Terug naar het voetbal. In het plan is een interactieve voetbalmuur opgenomen, eentje dus met elektronische snufjes om de punten bij te houden. Wethouder Charlotte van der Meij heeft zo haar twijfels bij de kwetsbare elektronica, denkend aan vandalen en ook is er niet overal stroom voorradig. Maar ze is er al snel uit met de kinderburgemeester. “Een gewone voetbalmuur en dan uit je hoofd tellen hoe veel punten er zijn gescoord kan ook“, aldus Vivienne.

Iets dergelijks geldt voor de voetbal-techniek zone. Kinderen kunnen natuurlijk ook zelf spullen meenemen zoals pionnen om zelf het spel wat uitdagender te maken of hun behendigheid te trainen.

Stuiteren

Over multifunctionele sportvelden merkt wethouder Charlotte van der Meij op dat de gemeente die steeds vaker aanlegt maar dat de ondergrond beperkingen met zich meebrengt. Voetballen op kunstgras kun je niet combineren met basketbal, omdat de bal daar simpelweg niet goed genoeg op stuitert. 

Kinderburgemeester Vivienne presenteert haar buitenspeelplan aan wethouder Charlotte van der Meij.

Kunstzinnige zitplekken

Waar de wethouder en de kinderburgemeester beiden zeer enthousiast over zijn, zijn kunstzinnige zitplekken zoals kleurrijke banken, schommelstoelen of hangmatten. De twee zien zichzelf er al zitten of liggen, om een boek te lezen bijvoorbeeld. Concrete beloftes over waar en wanneer kan de Charlotte van der Meij nog niet doen maar dit idee krijgt wel aandacht, dat is zeker.

Aandacht is er zeker ook voor meer bomen en dus meer schaduw op speelplekken. En dat kinderen in een rolstoel en/of hun ouders ook moeten kunnen buitenspelen, het liefst samen met kinderen zonder beperking, staat eveneens hoog op de agenda en is op een aantal plekken al in de praktijk gebracht.