Andrea van de Graaf (Tegenstroom), Jurgen Nobel bij het dak vol zonnepanelen van Hein van Elderen

‘Heb je een groot dak, leg er zonnepanelen op’

30 juni 2020
Duurzaamheid

Wethouder Jurgen Nobel bezocht vrijdag drie ondernemers die investeren in zonnepanelen. De stroom die ze overhebben, verkopen ze aan Tegenstroom. Dit lokale energiebedrijf levert het aan bewoners en bedrijven in Haarlemmermeer. Zo blijven de geld- en energiestromen in de polder. “Deze ondernemers hebben een goede businesscase met zonnepanelen. Binnen acht jaar hebben ze hun investering eruit en maken ze winst op energie. Dat is nog eens twee vliegen in een klap”, zegt Nobel.

De eerste stop in de polder was Nieuw-Vennep, waar Stukart Tuinen zit. Zij hebben sinds dit voorjaar een zonnepaneleninstallatie op hun dak. Het hoveniersbedrijf heeft 560 zonnepanelen met een verwachte stroomopbrengst van 145.000 kWh per jaar. Zelf gebruiken ze ongeveer 30.000 kWh. Met het overschot voorzien ze ongeveer 40 huishoudens van stroom. Onno Kinkel:

Mooi dat we samen voor en met elkaar onze eigen omgeving een stukje schoner maken. En daarnaast: Het levert mij ook gewoon geld op.

Stroom van zonneweide langs de A4

Wie over de A4 rijdt, vanaf Den Haag, ter hoogte van Rijsenhout, ziet aan de rechterkant van de weg een zonneweide liggen. Dit is het veld van Stan Verheijen van Solar Green Point. Na de zomer wordt in totaal 700.000 kWh elektriciteit opgewekt, genoeg voor ongeveer 250 huishoudens. Bijzondere aan dit veld is dat Verheijen de energie uit zonnepanelen niet van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom omzet, zodat hij geen verlies heeft. Dit kan niet overal.

Andrea van de Graaf (Tegenstroom), Jurgen Nobel bij het dak vol zonnepanelen van Hein van Elderen. Foto: Jur Engelchor

Het akkerbouwbedrijf Hein van Elderen was de derde stop. Zijn betovergrootouders vestigden zich in 1873 als pioniers in de polder. Van Elderen:

Door klimaatverandering komen er vaker langere perioden van hevige droogte of zware neerslag aan. Dit tast de rentabiliteit van mijn bedrijf aan. Om de financiële risico’s voor het bedrijf te verkleinen, kies ik voor verbreding. Met de zonnepanelen op mijn dak produceer ik duurzame energie voor mezelf en de omgeving. De zonnepanelen leveren jaarlijks zo’n 190.000 kWh aan stroom. Genoeg voor mijn eigen gebruik en ook ongeveer 60 huishoudens.

Hoe werkt het?

Wethouder Jurgen Nobel:

Deze ondernemers realiseren hun eigen zonnestroominstallatie. De stroom die ze niet zelf gebruiken, verkopen ze vervolgens aan Tegenstroom. Zij verkopen het vervolgens weer aan huishoudens in de buurt.  Klanten van Tegenstroom krijgen honderd procent lokaal opgewekte zonnestroom.

Andrea van de Graaf, directeur van Tegenstroom, die het werkbezoek begeleidde, zegt: “Wij verkopen nu stroom van vier lokale productielocaties. De ambitie om honderd procent van de stroom die we aan klanten leveren ook daadwerkelijk in de polder op te wekken, is nu gerealiseerd. Nu hebben we de ambitie om meer klanten aan te sluiten bij Tegenstroom! Dus heb je een groot dak of wil je graag deze lokaal opgewekte zonnestroom gebruiken, dan kun je klant worden. Dat gaat makkelijk via tegenstroom.nlexterne-link-icoon."