Vleugelnoot

Haarlemmermeerse vleugelnoot genomineerd voor Boom van het Jaar

05 september 2022
Nieuws, Stadscentrum Hoofddorp

De boom was al eens voorgedragen bij de provincie Noord-Holland. Helaas kwam de Kaukasische vleugelnoot in 2021 niet door de provinciale voorrondes. Dit jaar heeft de jury uit 82 aangemelde bomen met hun bijbehorende verhalen twaalf bomen (één voor iedere provincie) genomineerd. Voor Noord-Holland is dat ‘onze’ vleugelnoot. Stemmen op deze boom kan tot en met 17 oktober 2022.

De verkiezing van De Boom van het Jaar maakt deel uit van de Europese equivalent Tree of the Year. SBNL Natuurfonds in Leersum neemt dit jaar voor de vijfde keer de Nederlandse inzending voor deze verkiezing voor haar rekening.

Niet de dikste, oudste of mooiste

SBNL Natuurfonds maakt duidelijk dat de verkiezingen niet alleen draaien om de dikste, oudste en mooiste bomen maar ook om de verhalen erachter, over de bijzondere waarde van de groene reuzen voor dorp of stad. En dat zit wel goed met de vleugelnoot in Hoofddorp. Rudolf Stelpstra, specialist groenvoorziening bij Beheer en Onderhoud vertelt in geuren en kleuren dat de boom de bouw van het nieuwe winkelcentrum, De Markthof, rond 2010, op heroïsche wijze heeft overleefd.

Meestal moeten bomen opzij voor wegen, woningen en winkelcentra. Maar in dit geval is zelfs besloten het ontwerp van het gebouw aan te passen aan de vleugelnoot. Doordat het oude gebouw waar het winkelcentrum in zat werd afgebroken kwam de vleugelnoot echter volledig in de wind te staan. De boom was deze tocht niet gewend. Om het risico op schade aan de boom te verkleinen, zijn rondom de boom tijdelijk zeecontainers geplaatst als bescherming tegen de wind. “Vanzelfsprekend werd de conditie, stabiliteit en vochthuishouding voortdurend nauwlettend in de gaten gehouden.” Nadat het gebouw het hoogste punt had bereikt zijn de containers weer verwijderd en stond de boom weer beschermd, nu door het nieuwe gebouw.

Troefkaart

Rudolf Stelpstra heeft ook een artikel in een vastgoedblad opgediept. Daarin wordt beweerd dat het winkelcentrum altijd goed heeft gedraaid, mede dankzij de Kaukasische vleugelnoot, die een troefkaart zou zijn in de concurrentiestrijd met winkelcentra elders in de regio. ‘Winkelend publiek waardeert authentieke elementen zeer’, is een bekend gegeven in de wereld van het vastgoed.

Rudolf Stelpstra prijst de Haarlemmermeerse inzending nog een keer aan: “De stam heeft al een omtrek van vijf meter en de enorme kroon haalt een diameter van twintig meter. In het voorjaar groeien vele bollen onder de boom maar als de bladeren uitkomen valt er weinig licht meer op de grond waardoor er weinig onder de boom groeit. De laaghangende takken met de schitterende lange bloemtrossen; als je die één keer hebt gezien, vergeet je ook de naam nooit meer.”  
De Haarlemmermeerse vleugelnoot heeft de monumentale status en is ook geregistreerd in het Landelijke Register van Monumentale Bomen.

De Kaukasiche vleugelnoot in Hoofddorp maakt kans op de titel Boom van het Jaar 2022. Foto: Rob Visser Photography.