Schiphol Trade Park wint PlaBeKa Bokaal

Haarlemmermeerse Schiphol Trade Park wint PlaBeKa Bokaal

22 september 2022
Openbare ruimte

Schiphol Trade Park in Haarlemmermeer heeft een PlaBeKa-bokaal gewonnen in de categorie ‘energietransitie op bedrijventerreinen’. PlaBeKa, Platform Bedrijven en Kantoren, reikte de bokaal uit tijdens het symposium van de MetropoolRegio Amsterdam (MRA) ‘State of Sustainability’.

PlaBeKa

De PlaBeKa-Bokalen zijn stimuleringsprijzen voor een bedrijventerrein, groot of juist klein. Het belangrijkste criterium is dat een bedrijventerrein onderscheidend is door middel van een geslaagd initiatief, plan of project waarmee het gebied een voorbeeld is voor andere bedrijventerreinen in de regio. Het initiatief, plan of project moet inspirerend en vernieuwend zijn. 

PlaBeKa vraagt extra aandacht voor de thema’s energietransitie en organisatiegraad door succesvolle initiatieven te belonen wanneer zij zich op dit gebied onderscheiden. Door het uitreiken van deze prijzen wil PlaBeKa uitzonderlijke initiatieven, plannen of projecten voor toekomstbestendige bedrijventerreinen in de MRA erkennen. De PlaBeKa-aanpak richt zich op het MRA-breed creëren van kansrijke toekomstbestendige werklocaties, in balans met zowel de lokale, nationale en internationale vraag als met de omgeving. Het levert ondernemers en bedrijven op zoek naar een passende locatie een regionaal overzicht van de opties die het meest passend zijn bij de (toekomstige) vraag. Hiermee wordt bijgedragen aan de concurrentiekracht en de internationale positie van de Metropoolregio Amsterdam. 

Twee categorieën 

In de categorie organisatiegraad was naast de BIZ (bedrijveninvesteringszone) Waarderpolder in Haarlem en De Heining in Amsterdam, ook de BIZ Spoorzicht in Nieuw-Vennep genomineerd. In de categorie energietransitie op bedrijventerreinen won Schiphol Trade Park het van GreenBiz IJmond in Beverwijk en OV Hilversum Zuid West.

Haarlemmermeerse wethouders 

De aanwezige wethouder Charlotte van der Meij die onder meer de energietransitie in haar portefeuille heeft, is blij dat de bokaal mee naar Haarlemmermeer gaat: “Het virtuele netwerk tussen bedrijven die energie over hebben en bedrijven die tekort hebben, laat zien dat er volop bereidheid is om te zoeken naar oplossingen die niet alleen een bedrijfsvoering optimaliseren. Het onderstreept ook het belang van verduurzaming en dus de energietransitie. Op bedrijventerrein Schiphol Trade Park wordt ruimte in het stroomnetwerk met andere bedrijven gedeeld. Het is goed om erkenning te krijgen voor hoe we met elkaar tot innovatieve oplossingen kunnen komen om het nijpende stroomtekort terug te dringen.” 

Wethouder Marja Ruigrok van Economische Zaken is ook op het symposium aanwezig: “Dankzij een intensieve samenwerking tussen Schiphol Airport Development Company (SADC), de bedrijven op Schiphol Trade Park, netwerkbeheerder Liander en technologiebedrijf Spectral hebben we een mooie oplossing bedacht om het tijdelijke tekort aan stroomtransportcapaciteit in de regio het hoofd te bieden. Laten we hopen dat ons goede voorbeeld goed doet volgen.” 

Wethouder Marja Ruigrok met de winnaars van Schiphol Trade Park. rechts naast haar Arnoud van der Wijk, projectleider van virtueel stroomnetwerk, daarnaast genomineerde van OV Hilversum Zuid West en gedeputeerde Ilse Zaal. Foto: MRA

De jury van de PlaBeKa Bokalen bestond dit jaar uit:

Ilse Zaal, gedeputeerde provincie Noord-Holland en voorzitter jury;

Tom Grootjen, directeur SAENZ (energiecoöperatie van, voor en door ondernemers);

Cees-Jan Pen, lector bij Fontys Hogescholen.