Wethouder Marja Ruigrok

Haarlemmermeer voor 18e keer economisch sterkste gemeente van NL

28 december 2023
Nieuws

Elk jaar wordt in het onderzoek Toplocaties van Elsevier en Bureau Louter de lokale economie van Nederland onder de loep genomen. De ranglijst met de 100 economisch sterkste gemeenten van het land in 2023 werd op 28 december bekendgemaakt. De gemeente Haarlemmermeer eindigde voor de 18e keer sinds het jaar 2000 op de eerste plaats.

Eerste in vier categorieën 

Haarlemmermeer eindigde dit jaar niet alleen bovenaan in de lijst van 100 economisch sterkste gemeenten maar voerde in nog drie categorieën de ranglijst aan. Zo was Haarlemmermeer ook de economisch sterkste gemeente van Nederland in de sector Kernstad (een kernstad is centraal gelegenin een verstedelijkt gebied met omvangrijke voorzieningen en werkgelegenheid), de economisch sterkste gemeente in de provincie Noord-Holland en de economisch sterkste hotspot van Nederland in de sector Distributie. 

Al 18 keer eerste

Er zijn verschillende redenen waarom Haarlemmermeer jaar na jaar als economisch sterkste gemeente uit de bus komt. Naast een goede bereikbaarheid met fiets, OV, auto en vliegtuig ligt Haarlemmermeer binnen de Randstad op een gunstige afstand van steden als Amsterdam, Leiden en Utrecht. In de gemeente bevinden zich maar liefst 56 bedrijventerreinen en 11 kantoorlocaties. 75 procent van de bewoners zijn middelbaar of hoog opgeleid. Dat maakt Haarlemmermeer tot een goede omgeving voor kennisintensieve bedrijven.

Pioniers

Haarlemmermeer staat al van oudsher bekend als een pionierende en innovatieve gemeente. Dat begon met de drooglegging in 1852 en manifesteert zich nu in de duurzame werklocaties. Zoals Park 20|20 in Hoofddorp. Het eerste bedrijvenpark wat volledig is opgezet en ingericht volgens de cradle-to-cradle principes. Schiphol Trade Park is officieel het meest duurzame logistieke bedrijventerrein ter wereld. De ondernemers hebben hier samen een energie hub opgezet waarmee ze hun stroom slim met elkaar delen. Zo kunnen ze, ondanks de huidige stroomtekorten, toch doorwerken.

Wethouder Marja Ruigrok

Haarlemmermeer is voor de 18e keer de economisch sterkste gemeente van Nederland. Foto van wethouder Marja Ruigrok: Maarten de Kok

Wethouder Marja Ruigrok (Economische Zaken): “Ik ben enorm trots dat we weer de economisch sterkste gemeente van het land zijn. Dat hebben we vooral te danken aan de 18.000 bedrijven in onze gemeente. Wat Haarlemmermeer zo bijzonder maakt is dat we groot genoeg zijn om internationale hoofdkantoren aan te trekken, maar dat wel combineren met de menselijke maat. Er zijn korte lijnen tussen bedrijven, gemeente en inwoners. Dat vinden we heel belangrijk.”