Haarlemmermeer toplocatie volgens Elsevier

Haarlemmermeer bovenaan in Elseviers Toplocaties 2022

10 januari 2023
Nieuws

“Bedrijven met massa trekken vaak nieuwe bedrijvigheid aan. Bekend voorbeeld: Schiphol. Zonder de luchthaven was Haarlemmermeer niet Toplocatie 2022.” Zo start een artikel in het laatste nummer van Elseviers Weekblad over toplocaties. In die zin zit de hoofdboodschap van het opinieweekblad al verpakt: Haarlemmermeer is wederom economische toplocatie van Nederland geworden. Nummer 1 dus.

Een eindje verderop staat waar de gemeente dat aan heeft te danken. In elke sector waar de economie uit bestaat, doet de gemeente het goed. In totaal levert dat Haarlemmermeer een hoger rapportcijfer op dan de concurrentie, namelijk minimaal een 7,8.

Ambitieus

Wethouder Economische Zaken, Verkeer en Vervoer en Cultuur Marja Ruigrok is verheugd over de eerste plaats. De verklaring voor de winst wekt geen verbazing: “We hebben echt een heel aantrekkelijk vestigingsklimaat.” Volgens de wethouder komt dat door de goede bereikbaarheid in de Randstad, voldoende gekwalificeerd personeel, aansluiting op lucht-, water-, en wegvervoer en dataverkeer. En er heerst een ambitieus ondernemersklimaat in de Haarlemmermeerse polder. Dat geldt zowel bij gevestigde bedrijven als bij starters.

Haarlemmermeer herbergt nog altijd voldoende bedrijventerreinen om tot ontwikkeling te brengen. Het mooiste is de innovatieve kant daarvan; de nieuwste terreinen leveren meer stroom dan ze gebruiken. Op die plekken delen bedrijven stroomcapaciteit met elkaar. 

Fiets

Binnen Haarlemmermeer wil Schiphol Trade Park uitgroeien tot het duurzaamste en meest innovatieve bedrijvenpark in Europa. Daar bovenop heeft de gemeente zelf een kantoor op Park 20 | 20. “Dat park is van A tot Z Cradle-to-Cradle opgezet”, aldus Marja Ruigrok. “Fiets er maar eens langs, dan zul je zien dat het duurzaamheid is wat hier de klok slaat.”

Haarlemmermeer toplocatie volgens Elsevier

De voorkant van het weekblad Elsevier