In 2023 konden inwoners met een laag inkomen gratis tweedehands zonnepanelen aanvragen.

Gratis tweedehands zonnepanelen voor inwoners met laag inkomen

17 april 2024
Nieuwe energie, Nieuws

In 2023 konden inwoners met een laag inkomen gratis tweedehands zonnepanelen aanvragen. Afgelopen weken zijn de eerste zonnepanelen geïnstalleerd bij 21 huishoudens. Nu kunnen zij zelf stroom opwekken en hun energierekening langdurig verlagen. In totaal worden er bij 25 huishoudens tweedehands zonnepanelen geïnstalleerd.

“Er is veel animo bij onze inwoners met een koopwoning om hun huis te verduurzamen” zegt wethouder Charlotte van der Meij. “Maar, hun inkomen is niet altijd even toereikend om zelf de (investerings-)kosten te kunnen betalen. Dat zij hun energierekening nu kunnen verlagen door zich aan te melden voor de regeling tweedehands of ‘refurbished’ zonnepanelen waarmee zij dus zelf stroom kunnen opwekken, helpt hen enorm!” 

Tweedehands zonnepanelen 

De tweedehands zonnepanelen zijn afkomstig van Stichting ZonNext. Deze stichting geeft gebruikte zonne-installaties een nieuwe bestemming. De zonnepanelen worden getest in gebruik en streng gecontroleerd door de organisaties WEEE Nederland en REfurn, die werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze tweedehands zonnepanelen zijn dus niet alleen duurzaam, maar hebben ook een social aspect. De zonnepanelen zijn geplaatst door onze partner ZekerZon. De zonnepanelen wekken per huishouden per jaar ongeveer 1275 kWh op. En daar kunnen de huishoudens veel mee doen. Eén keer de wasmachine gebruiken of een zuinige koelkast 200 uur laten koelen, kost bijvoorbeeld1 kWh.  

In 2023 konden inwoners met een laag inkomen gratis tweedehands zonnepanelen aanvragen.

In 2023 konden inwoners met een laag inkomen gratis tweedehands zonnepanelen aanvragen.

Inwoners helpen met verlagen van de energierekening 

De gratis tweedehands zonnepanelen waren onderdeel van regelingen van gemeente Haarlemmermeer om inwoners te helpen hun energierekening te verlagen. Inwoners konden bij deze regelingen ook een gratis energiezuinige koelkast en vloer- en glasisolatie aanvragen. De regelingen waren aan te vragen door huishoudens met een gezamenlijk inkomen lager dan 130% van het wettelijk sociaal minimum. Hiervoor werd gekeken naar het inkomen over 2022. Gemeente Haarlemmermeer is een van de eerste gemeenten die tweedehands zonnepanelen aanbiedt aan haar inwoners. 

Gratis energiecoach of fixteam 

Naast deze regelingen kunnen inwoners met een laag inkomen ook gratis terecht bij Energiebank Haarlemmermeer. Energiecoaches geven in een persoonlijk gesprek handige tips om te besparen. Ook kan er een fixteam langskomen om gratis energiebesparende middelen te plaatsen. Hulp aanvragen kan via de website van Energiebank Haarlemmermeerexterne-link-icoon of door te bellen naar 023 20 40 187.