Winnaars Ondernemersprijs 2022

Genomineerden Ondernemingsprijs bekendgemaakt

27 oktober 2023
Ondernemers

Met 18.000 bedrijven die samen 155.000 werkplekken bieden is Haarlemmermeer een echte ondernemersgemeente. Geen wonder dus dat Haarlemmermeer al jaren nummer één staat in de lijst van economisch sterkste vestigingslocaties in Nederland die ieder jaar door weekblad Elsevier wordt uitgebracht. De Ondernemingsprijs Haarlemmermeer en Schiphol draagt bij aan dit ondernemersklimaat.

Dat doet het door drie bedrijven voor te dragen die zich weten te onderscheiden van de rest en op hun eigen manier bijdragen aan de economische bloei van Haarlemmermeer en Schiphol. De winnaar zal op vrijdag 8 december bekend worden gemaakt tijdens het jaarlijkse Meerbusiness Gala.  

Criteria 

Om genomineerd te worden voor de ondernemingsprijs moet een bedrijf aan een aantal criteria voldoen. De 5-koppige jury kijkt naar zaken als: lokale inzet, ambities op het gebied van duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en een duidelijke strategie en visie. Alle drie genomineerde bedrijven voor de ondernemingsprijs voldoen aan die criteria en wisten zich daarnaast op hun manier te onderscheiden van de bedrijven die de nominatie niet binnen wisten te slepen.  

Proces  

Dit jaar verliep het nominatieproces anders dan voorgaande jaren. Waar voorheen de jury de genomineerden selecteerde, konden ondernemers dit jaar zelf een nominatie aandragen. En dat heeft de jury geweten, want het regende nominaties! Uit al die suggesties heeft de jury een top 10 geselecteerd die allemaal zijn benaderd. Hieruit zijn door de jury vervolgens de drie onderstaande genomineerden gekozen. Voordat de winnaar op 8 december bekend gemaakt wordt zal de jury de komende tijd bedrijfsbezoeken afleggen aan de drie genomineerden.  

Van akkerbouw naar experience center buitenleven  

De eerste genomineerde is familiebedrijf Van Beem Buitenleven uit Zwanenburg. Het bedrijf is in 1901 opgericht en houdt zich al generaties lang bezig met het buitenleven. Begonnen met akkerbouw en van daar naar kwekerij, naar tuincentrum en vervolgens naar een experience center waar het buitenleven kan worden ervaren. Vanuit de showroom van maar liefst 10.000m2 worden klanten door hun persoonlijke adviseur geïnformeerd over overkappingen, tuinmeubelen, buitenkeukens, zonwering, jacuzzi’s en zwembaden. Dat doen ze blijkbaar naar volle tevredenheid want het bedrijf scoort qua klanttevredenheid maar liefst een 9,8 op de website Klantenvertellen. Het bedrijf geniet landelijke aandacht omdat het meermaals te zien is geweest in het SBS6 lifestyle programma ‘Mooi TV’.  

Van Beem onderscheidt zich vooral door de persoonlijke aandacht die aan de klant gegeven wordt. Klanten worden van A-Z ontzorgt en begeleidt door hun persoonlijke aanspreekpunt. Daarnaast heeft het bedrijf de ambitie om de nummer 1 in Nederland te worden op het gebied van het ultieme buitengevoel. Het gepassioneerde en hechte team werkt hard om die ambitie te bereiken. 

4Building

Ook genomineerd is 4Building uit Nieuw-Vennep. Dit onafhankelijke advies- en managementbureau op het gebied van huisvesting, vastgoed en bouwprojecten begon in Leimuiden met 4 personen die elkaar op de werkvloer hadden leren kennen. Een jaar na de oprichting was het team al uitgebreid naar 10 personen. Inmiddels bestaat het bedrijf uit 24 enthousiaste projectmanagers en adviseurs en is in september een tweede kantoor in Zwolle geopend passend bij de verdere uitbreiding van het bedrijf. Het team pakt graag complexe private en publieke utiliteitsprojecten op en werkt voor opdrachtgevers zoals Corendon, Erasmus Universiteit, Holland Casino, ASML, Schiphol en UMC Utrecht. 

4Building heeft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel staan. Men vindt het belangrijk om, naast het werk in projecten, maatschappelijk actief betrokken zijn. Dat doet men bij 4Building op verschillende manieren: het bedrijf ondersteunt sociale projecten, evenementen en onderzoek met (geheel of gedeeltelijk) belangeloze inzet. Ook sponsort men sportinitiatieven van medewerkers.

Bij 4Building is er veel oog voor de jeugd en dus voor de toekomst. Contact met studenten en onderwijsinstellingen is voor het bedrijf zeer belangrijk. Het bedrijf pakt dan ook vol overgave haar verantwoordelijkheid in het (mede) opleiden en inspireren van de volgende generatie(s) projectmanagers en adviseurs. Dat doen ze door voorlichting te geven op scholen, mee te werken aan studentenprojecten en het bieden van stages en afstudeerplaatsen.  

Winnaars Ondernemersprijs 2022

Winnaars Ondernemersprijs 2022.

DJMiddelkoop  

Als laatste genomineerde nog een familiebedrijf. DJMiddelkoop is sinds 1932 logistiek partner voor klanten rond Schiphol op het gebied van lucht- en zeevracht. Het bedrijf biedt hoogwaardige diensten voor transport, afhandeling en opslag van Air Freight, Pharma en High Value.  

De oorsprong van DJMiddelkoop begon bescheiden toen Dionisius Johannes Middelkoop in 1932 aan de Hoofdweg 1157 begon met een vrachtlijndienst tussen Nieuw-Vennep en Rotterdam. In 1952 diende de tweede generatie zich in het bedrijf aan in de personen van zonen Nies en Koen. Halverwege de jaren ’60 groeide het bedrijf naar 15 wagens en 20 mensen. Een verhuizing naar industrieterrein Pionier in Nieuw-Vennep volgde. Vanaf de jaren ’70 ging DJMidddelkoop over op grootvervoer. Eén van de belangrijkste klanten was Heineken. Vestigingen in Culemborg, Doetinchem en Duiven volgden in de loop der jaren.  

Sinds 1998 wordt het bedrijf geleid door de derde generatie Middelkoop: de zonen van Nies, Rob en Jeroen, en hun zwager Rob Elzinga zwaaien er nu de scepter. In 2002 werd een nieuw pand van maar liefst 20.000 m2 betrokken wat strategisch lag ten opzichte van Schiphol. In de laatste jaren is het bedrijf zich meer gaan richten op de Farmaceutische sector. Hiervoor is er in 2019 meer dan 2.000 m2 aan geconditioneerde en bewaakte opslagruimte bijgekomen voor medicijnen en vaccins. 

Inmiddels telt het bedrijf 200 medewerkers en worden er elke dag meer dan 100 routes gereden. Bij DJMiddelkoop is men continue bezig met vernieuwing en innovatie. Zo ook op het gebied van duurzaamheid. Op het dak in Nieuw-Vennep liggen 2.100 zonnepanelen. 60% van de opgewekte energie wordt door het bedrijf zelf gebruikt. De rest wordt terug geleverd aan het net. In een interview ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan omschreef eigenaar Rob Middelkoop het bedrijf als: “Geen flauwekul en met onze voeten stevig in de polderklei. Daar komen we uit vandaan.”

Uitreiking  

Drie onvervalst Haarlemmermeerse genomineerden dus die op hun beurt allemaal bijdragen aan het succes van de lokale economie en daarnaast oog hebben voor hun maatschappelijke rol en hun omgeving. De winnaar van de Ondernemingsprijs 2023 wordt bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse MeerBusiness Gala Haarlemmermeer. Het, inmiddels uitverkochte, gala vindt plaats op 8 december 2023 en biedt de 350 aanwezige ondernemers een avond in James Bond stijl. Het gala zal geopend worden door burgemeester Marianne Schuurmans. Wethouder Marja Ruigrok (Economische zaken) zal de prijs aan de winnaar overhandigen. Voorafgaand aan het gala zal dit jaar voor het eerst ook de jongeren ondernemingsprijs worden uitgereikt. Het initiatief hiervoor is genomen door de Rabobank.