Wethouder Marja Ruigrok doet mee aan de slow biking challenge

Feestelijke kick-off Week van het Verkeer

11 maart 2024
Nieuws

Je kon er niet omheen: het feestelijke startsein voor de Week van het Verkeer 2024 in de Vervoerregio Amsterdam (VRA). De zevende editie van de activiteitenweek heeft het thema ‘Hoe snel ga jij?’. Met de slow biking challenge lieten kinderen zien dat het een hele kunst is om zo langzaam mogelijk te fietsen. Misschien wordt dit wel de nieuwste trend. De Week van het Verkeer is van 11 tot en met 15 maart, met speciale verkeersactiviteiten op 70 scholen in de Vervoerregio.

Wethouder Marja Ruigrok, wethouder Verkeer & Vervoer en lid van het dagelijks bestuur van de VRA, verzorgde de kick-off op VBS de Brandaris in Hoofddorp. Mascotte Stoppie sierde het schoolplein met wapperende vlaggetjes en grote spandoeken. Aan ouders en verzorgers was ook gedacht, zij konden de opening bijwonen onder het genot van een heerlijke kop koffie, gereserveerd door de barista van de mobiele koffiebar. Uit handen van de wethouder kreeg directeur Lisette Braaksma het Verkeerslabel uitgereikt: Ster in het Verkeer. De ster is een beloning voor alle inspanningen die de school heeft geleverd op het gebied van verkeersveiligheid. Grote publiekstrekker was de slow biking challenge: wie is er het beste in superlangzaam fietsen. Probeer dat zelf maar eens! De kinderen vonden het erg leuk: “Ik heb nog nooit zóooo langzaam gefietst, zou wel grappig zijn als iedereen dit zou doen op het fietspad. Zijn we veel meer relaxed.”

Educatieve verkeerslessen 

Tegelijkertijd met deze kick-off zijn alle 70 deelnemende scholen in de Vervoerregio Amsterdam van start gegaan met zo’n 240 leuke en educatieve verkeerslessen. Iedere school heeft een activiteitenbox ontvangen met lesmaterialen, de verkeerskrant, posters, spandoek, stickers en frisbees. In een interactieve video met Mo en Mila in de hoofdrol gaan kinderen aan de slag met vragen over allerlei uitdagende verkeerssituaties die voorbijkomen. Alles over de Week van het Verkeer 2024 is te vinden op de website van Verkeer en Meer/Week van het Verkeerexterne-link-icoon

 Thema Hoe snel ga jij?

Het thema van dit jaar is ‘Hoe snel ga jij?’ en draait volledig om snelheid in het verkeer. In een wereld waar elektrische fietsen, elektrische steps en auto’s steeds sneller lijken te gaan en je elektrische voertuigen niet hoort aankomen, is het cruciaal dat kinderen en jongeren begrijpen wat er in het verkeer gebeurt. Marja Ruigrok: “Het is ontzettend fijn dat er zoveel scholen in de regio zo actief betrokken zijn bij de Week van het Verkeer. Die extra aandacht voor verkeersveiligheid is nu belangrijker dan ooit want het wordt niet alleen steeds drukker in het verkeer maar er komen ook steeds meer stille en snelle vervoermiddelen bij.” Kinderen worden tijdens deze week niet alleen bewust gemaakt van hun eigen verkeersgedrag, maar ze doen ook kennis en vaardigheden op om veilige keuzes te maken in het verkeer. 

Thema van de Week van het Verkeer is 'Hoe snel ga jij?'. Foto: Rob Beltjens.

Jongeren op voortgezet onderwijs

Ook op het voortgezet onderwijs vindt de Week van het Verkeer plaats. Op verschillende scholen zijn er verrassende acties. Er komen posters te hangen met de boodschap ‘No need for speed’ en tijdens pauzes en tussenuren worden kinderen aangesproken om hun kennis over snelheid en e-bikes en fatbikes te testen.