Wethouder Charlotte Holst bij een energiezuinige koelkast

Energiearmoede-regelingen Haarlemmermeer succesvol

08 november 2023
Nieuwe energie, Nieuws

Met succes ondersteunt de gemeente Haarlemmermeer huishoudens met een laag besteedbaar inkomen die te maken hebben met hoge energielasten. Door de gestegen energieprijzen en vaak de wat minder goed geïsoleerde huizen waarin inwoners wonen, rolde de gemeente in september drie energiearmoede-regelingen uit: gratis energiezuinige koelkasten, tweedehands zonnepanelen en isolatiemaatregelen.

Deze drie regelingen zijn bedoeld voor inwoners die in 2022 een energietoeslag hebben gekregen of van wie het gezamenlijk inkomen in 2022 minder dan 130 procent van het sociaal minimum was. De gemeente kreeg in korte tijd ruim 900 aanvragen binnen. Daarbij kwamen ook nog zo’n 120 nieuwe aanmeldingen voor energiecoaching en fixingexterne-link-icoon binnen bij de Energiebank. Inmiddels zijn de eerste energiezuinige koelkasten bij inwoners geleverd. De regelingen voor zonnepanelen en isolatie gaan begin 2024 in uitvoering.

Vervolg

Het aantal aanvragen oversteeg vier keer het aanbod van energiezuinige koelkasten, tweedehands zonnepanelen en isolatiemaatregelen. De gemeente kijkt daarom naar de mogelijkheden voor een vervolg van de regelingen in 2024. Ook de feedback die is ontvangen wordt zorgvuldig bekeken en waar mogelijk meegenomen in dat vervolg.

Charlotte van der Meij, wethouder Klimaat en Energie, is helder over de energiearmoede-regelingen: ”De regelingen zijn duidelijk in trek en hard nodig. Daarom zijn we niet alleen bezig met het verwerken van alle aanvragen, maar ook met het kijken naar een vervolg van de regelingen. Zodat we meer mensen met een laag inkomen kunnen helpen bij de energielasten. En natuurlijk helpen deze regelingen ook bij het verlagen van de CO2-uitstoot. Mijn dank gaat uit naar de vele partners van de gemeente die de inwoners geholpen hebben met de aanvragen, zoals Humanitas, de Energiebank, Cpunt en de bibliotheek.” 

Aanmelden toekomstige regelingen

Het is nu niet meer mogelijk voor inwoners om zich in te schrijven voor de regelingen. De gemeente verwerkt zo snel mogelijk alle aanvragen en informeert aanvragers hierover.  Inwoners voor wie het gezamenlijk inkomen in 2022 minder dan 130 procent van het sociaal minimum is, kunnen zich wel aanmelden om op de hoogte gehouden te worden van toekomstige energiebesparende regelingen: https://haarlemmermeergemeente.nl/inschrijven-melding-energiebesparende-regelingenexterne-link-icoon. Inwoners die in de tussentijd al hulp willen bij het verlagen van de energierekening, kunnen terecht bij Energiebank Haarlemmermeer.externe-link-icoon

Met succes ondersteunt de gemeente Haarlemmermeer huishoudens met een laag besteedbaar inkomen die te maken hebben met hoge energielasten. Foto: gemeente Haarlemmermeer.

  1. Regeling energiezuinige koelkasten

In het kort komt het erop neer dat 250 huishoudens hun koelkast (van 2013 of ouder) kunnen inruilen voor een energiezuinige koelkast. Dat helpt de huishoudens bij het besparen van stroom en zo hun energierekening te verlagen.

  1. Regeling tweedehands zonnepanelen

In samenwerking met ZekerZon hanteert de gemeente Haarlemmermeer een unieke regeling waarbij tweedehands zonnepanelen inclusief omvormer en montage voor 25 huishoudens met een laag besteedbaar inkomen worden geïnstalleerd door een monteur. 

  1. Regeling glas- en vloerisolatie

 De gemeente kan 20 tot 50 huishoudens helpen met glas- en vloerisolatie. Een isolatiebedrijf bekijkt samen met de gemeente welke isolatie het beste past en hoeveel geld dat bespaart.