De auto opladen aan een lantaarnpaal

Elektrische auto opladen aan een lantaarnpaal? Dat kan!

01 juli 2024
Nieuws

De gemeente Haarlemmermeer doet een proef van een jaar met het laden van elektrische voertuigen via lantaarnpalen. Als proeflocatie is daarvoor de Sleutelbloemstraat in Badhoevedorp uitgekozen. In overleg met de inwoners komen er drie speciale lantaarnpalen met daarin zes oplaadpunten. De verwachting is dat deze ‘laadlantaarns’ in september worden geplaatst.

Steeds meer elektrisch

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto, ook in Haarlemmermeer. De gemeente wil duurzaam rijden graag stimuleren. Daarom groeit in Haarlemmermeer het aantal openbare laadpunten. Naast die openbare laadpunten kunnen inwoners sinds afgelopen januari ook elektrisch laden met gebruik van een kabelmat over de stoep voor hun woning. Het installeren van deze laadlantaarns was een wens van de gemeenteraad in een motie van het CDA uit 2017. 

Wat gaan we doen? 

Drie bestaande lantaarnpalen in de Sleutelbloemstraat worden vervangen door drie speciale exemplaren. De drie vrijkomende lantaarnpalen worden hergebruikt op een andere plek in de gemeente. Elke nieuwe lantaarnpaal heeft twee oplaadpunten. Deze lantaarnpalen komen op de drie openbare parkeerplaatsen tussen de woningen te staan. Die plekken noemt de gemeente “parkeerkoffers”. Bij elke parkeerkoffer komt één lichtmast. Daar hebben inwoners in januari dit jaar over meegedacht. De parkeerplaatsen zijn niet alléén voor parkeerders die een auto willen opladen; andere voertuigen mogen hier ook parkeren. Op deze plekken komt wel een tegel waarop staat dat men hier een auto kan opladen. 

De auto opladen aan een lantaarnpaal? Dat kan binnenkort in Haarlemmermeer! Foto: Shutterstock.

Proef

De proef met de laadpunten in lantaarnpalen duurt een jaar en begint op het moment dat de lichtmasten zijn geplaatst: in september. De gemeente evalueert de proef ieder kwartaal. Wethouder Marja Ruigrok (Verkeer & Vervoer): “Het college van B&W heeft beloofd om het aantal openbare laadpunten tussen 2022 en 2026 te verdubbelen. Door elektrische laadpunten te combineren met lantaarnpalen maakt de gemeente slim gebruik van de openbare ruimte in woonwijken. Hiermee kunnen we het aantal laadpunten in de toekomst nog sneller uitbreiden terwijl we buurten vrijhouden van allerlei overbodige objecten.”