Mariette Sedee bij een wagen van Meerlanden

Eerste resultaten VANG zichtbaar

13 maart 2023
Duurzaamheid

Bijna drie jaar geleden heeft de gemeenteraad ingestemd met VANG, ‘Van Afval Naar Grondstoffen’. Haarlemmermeer heeft gekozen voor bronscheiding, waarbij inwoners hun afval scheiden. Hiermee werkt de gemeente samen met de inwoners toe naar Nederland Circulair in 2050. Inmiddels zijn alle rolemmers verspreid en zijn de eerste resultaten zichtbaar.

Wethouder Mariette Sedee: “We zijn goed bezig, kan ik u vertellen. Uit onze tussentijdse meetresultaten blijkt dat bij de start van VANG in april 2021 de hoeveelheid Restafval per inwoner nog lag op 200 kilo per jaar. Een jaar later was dit al afgenomen naar 141. Daarnaast is de hoeveelheid ingezamelde Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken toegenomen van 16 naar 28 kilo per inwoner per jaar. Dat is toch bijna een verdubbeling.” 

Nieuwe rolemmers en ondergrondse containers 

De invoering van de nieuwe manier van afval scheiden betekende voor inwoners dat zij nieuwe rolemmers krijgen of de plaatsing van (extra) ondergrondse containers in de buurt. Ondertussen hebben 42.500 huishoudens hun nieuwe rolemmers ontvangen. Voor de hoogbouw is gekozen voor ondergrondse containers. De gemeente en Meerlanden zijn nu bezig met het plaatsen van de containers of het zoeken naar geschikte locaties. Naar verwachting zijn de ondergrondse containers allemaal geplaatst in september 2023. Inwoners worden hierover direct geïnformeerd.  

“Na de uitrol is het aan de inwoners zelf om hun afval goed te scheiden”, vervolgt Mariette Sedee. “Ik zie het zelf als een sport om zo min mogelijk Restafval over te houden. We geven inwoners graag tips en tricks. Ook is er een speciale scheidingswijzer beschikbaar waarop precies staat in welke bakken bepaald afval mag.”

Haarlemmermeer heeft gekozen voor bronscheiding, waarbij inwoners hun afval scheiden.

Vernieuwingen en afloop project 

Voorlopig is er nog werk aan de winkel, maar de gemeente wil ook alvast vooruitkijken. Hoe zal het gaan wanneer VANG helemaal is uitgerold?  

Mariette Sedee: “Als we mensen willen blijven motiveren, is de weg van geleidelijkheid de beste manier. Zelf zou ik het mooi vinden wanneer we doorgaan met de communicatie over GFT&E en de andere grondstoffen. We moeten het samen doen als we de landelijke doelen willen behalen. Maar deze eerste resultaten zijn heel hoopvol.” 

Meer weten over scheiding van huishoudelijk afval? Kijk op de website Een nieuwe manier van afval scheiden.externe-link-icoon