De feestelijke opening van de hotelopleiding van het Nova College

Eerste hotelopleiding in Haarlemmermeer een feit

19 september 2023
Nieuws

Met flink veel confetti en een enorme taart werd op maandag 18 september 2023 de start van de allereerste hotelopleiding in Haarlemmermeer een feit. Wethouders Charif El Idrissi (Arbeidsmarktbeleid) en Marja Ruigrok (Economische Zaken) verzorgden samen met de eerste lichting studenten, de campusdirecteur en een groep hoteliers uit de gemeente de opening.

Samenwerking 

Het Nova College start dit schooljaar op de campus in Hoofddorp een mbo-4 opleiding voor Hotelmanagement. Dat doet de school samen met een aantal hotels in de gemeente: Hotel van der Valk, Novotel, Hilton Hotel Airport, Hyatt Place, Intercity en Steigenberger Hotel. Reden voor de hotels om, samen met het Nova College, de handen ineen te slaan was de krappe arbeidsmarkt waarin er meer banen dan werkzoekenden zijn en de behoefte aan meer vakpersoneel. Daarnaast willen de partners jongeren uit Haarlemmermeer mooie kansen voor de toekomst bieden.

Meer kansen voor jongeren 

De twee wethouders zijn blij met de komst van de nieuwe opleiding en de samenwerking tussen de verschillende hotels in de gemeente en het Nova Collega. Zij hopen dan ook dat het niet bij de huidige zes hotels zal blijven en dat meer hotels in de regio zich zullen aansluiten. Op die manier krijgen nog meer jongeren nog meer kansen in de hotelbranche.

Wethouder Marja Ruigrok (Economische Zaken): “Haarlemmermeer is de zesde gemeente in Nederland wat betreft het aantal hotelovernachtingen en de tweede in de Metropoolregio Amsterdam. Logisch dus dat een gemeente met zoveel hotels nu ook een eigen hotelopleiding heeft!”

Wethouder Charif El Idrissi (Arbeidsmarktbeleid) voegde daaraan toe: “Fantastisch dat deze hoteliers de handen ineen hebben geslagen om in deze krappe arbeidsmarkt toch aan goed opgeleid personeel te kunnen komen. Dit geeft Haarlemmermeerse jongeren de kans om de kneepjes van het hotelvak in de praktijk te leren.”

De opening van de hotelopleiding van het Nova College ging gepaard met taart en confetti. Foto: Michel van Bergen

Leren in de praktijk 

De nieuwe hotelopleiding wordt aangeboden volgens de praktijkroute. Praktijkroute betekent dat studenten vooral leren in de praktijk. Zij gaan twee dagen per week naar school en leren drie dagen per week bij een van de zes aangesloten hotels in Haarlemmermeer. Op school volgen de studenten theorievakken, workshops en hoorcolleges. De andere drie dagen leren zij in een van de hotels de onderdelen bediening en keuken, leidinggeven aan het personeel, de inkoop coördineren en voor de financiële zaken zorgen. Zo leren zij hoe zij een eigen horecabedrijf runnen of leiding geven in een bestaand horecabedrijf.