Luchtfoto van het bedrijf Royal De Ree Holland

Duurzaamheid in het DNA van Royal De Ree Holland

07 december 2023
Duurzaamheid, Nieuws

Al ruim 100 jaar heeft Royal De Ree Holland ervaring in het ontwikkelen, verpakken en exporteren van bloembollen en vaste planten. Het bedrijf is gevestigd in Lisserbroek met nu de derde generatie aan het roer. We spreken kwaliteitsmanager Paul Broersen over hoe het bedrijf bezig is met de energietransitie. Paul: “We spelen actief in op wensen en verwachtingen van de maatschappij en roepen dat niet alleen, maar doén dat ook echt. Duurzaamheid zit in het DNA van het bedrijf. En we mikken hoog: een CO2-neutrale keten, van teler tot consument, waar ook ter wereld.”

Simpel gezegd verzorgt Royal De Ree Holland het verpakken en exporteren van bloembollen en vaste planten. Die kopen ze vooral bij Nederlandse kwekers in en halen ze naar hun vestiging in Lisserbroek. Daar worden de bloembollen en vaste planten verpakt en vervolgens naar zo’n 40 verschillende landen in het noordelijk halfrond geëxporteerd. Om deze hele organisatie toekomstbestendig te houden, worden er veel duurzaamheidsstappen gezet. Paul: “Een toekomstbestendig bedrijf moet meebewegen met wat de wereld en de omgeving van het bedrijf verwacht. Onze klanten krijgen steeds meer vragen over duurzaamheid, dus wij krijgen ook steeds meer vraag naar aantoonbaar duurzame producten.”

Klimaatroute

En daar zet Royal De Ree Holland zich flink voor in. Al sinds 1990 is het bedrijf bezig met het nemen van duurzame stappen. Zo maakt het al lang verantwoord gebruik van hout en papier en is het hele bedrijf overgegaan op ledverlichting. Ook wordt alles in bio-based folie verpakt en is er geïnvesteerd in duurzame koelmachines waarvan de restwarmte wordt gebruikt voor verwarming. Paul: “Zelfs aan de panden zelf is hard gewerkt. Zo zijn ze extra geïsoleerd en liggen er nu zo'n 14.000 zonnepanelen op de daken. We zijn sinds 2020 CO2-neutraal. Op dit moment zitten we in de laatste fase om helemaal van het gas af te zijn.”

Ambitie en uitdaging

Nu is het tijd om die duurzame lijn breder te trekken naar de hele keten. Paul: “We blijven ontwikkelen. De focus is altijd geweest op het bedrijf en om dat zo duurzaam mogelijk neer te zetten. We hebben daar flinke stappen in gezet. Daarom kijken we nu naar onze leveranciers en hoe we die ook kunnen meenemen. Wat voor en achter ons gebeurt, hoort namelijk ook bij de CO2-voetafdruk van ons product. Vanaf volgend jaar verwachten we daarom van al onze kwekers dat ze minimaal één duurzaamheidscertificaat op hun product hebben. In de teelt van bloembollen en vaste planten is dat nog niet heel vanzelfsprekend, dus het is een uitdaging. Maar daar gaan we keihard voor.”

Luchtfoto van het bedrijf Royal De Ree Holland

Luchtfoto van het bedrijf Royal De Ree Holland.

Stap voor stap

Kansen voor Royal De Ree Holland ziet Paul in het blijven verduurzamen en het stap voor stap in de gaten houden wat de ontwikkelingen zijn. Paul: “Het is belangrijk om te blijven kijken wat de omgeving van ons verwacht en aangehaakt te blijven bij kennis en innovatie op het gebied van duurzaamheid. En daarbij is het ook belangrijk om te beseffen dat duurzaamheid geen aan- en uitknop is. Je kan niet zeggen: ‘ik wil morgen een duurzaam bedrijf zijn, de knop gaat om’. Dat gaat niet van de ene op de andere dag. Mijn tip voor andere bedrijven zou dan ook zijn: wacht niet tot wetgeving je dwingt om iets te gaan doen, maar doe het op het moment dat het kan.”

Zelf aan de slag

Ondernemers die ook aan de slag willen met het verduurzamen van het bedrijf kunnen terecht bij het Energieloket voor bedrijven. Dit Energieloket geeft informatie en advies over energie besparen en opwekken, subsidies en andere duurzame maatregelen. Ook biedt Energieloket Haarlemmermeer een gratis energiescan. Ga naar: www.energieloketbedrijvenhaarlemmermeer.nlexterne-link-icoon