Medewerkers van Valcon tijdens de fixactie in Zwanenburg

Drie organisaties helpen inwoners met energie besparen

13 maart 2024
Duurzaamheid, Nieuwe energie, Nieuws

Vanuit Energiebank Haarlemmermeer hielpen studenten van het Nova College, bestuursleden van Vereniging Huurders Haarlemmermeer en medewerkers van Valcon inwoners van Haarlemmermeer met het nemen van energiebesparende maatregelen. De afgelopen weken gingen zij na een training bij Energiebank Haarlemmermeer bij inwoners langs. Natuurlijk met tassen die goed waren gevuld met energiebespaarproducten.

Van nieuwe douchekop tot radiatorfolie

De studenten, bestuursleden en medewerkers plaatsten radiatorfolie om zo minder warmte te verliezen door de buitenmuur. Ze combineerden dit met het plaatsen van radiatorventilatoren. Deze blazen de warme lucht uit de radiator sneller de kamer in. Ze vervingen gloeilampen door nieuwe ledlampen die minder energie verbruiken en plaatsten waterbesparende douchekoppen. Daarnaast gaven zij handige tips. Hiermee kunnen de bewoners flink besparen op de energierekening.

Studenten Nova College hielpen bij Woonzorg Zwanenburg

Zes enthousiaste studenten van het Nova College Hoofddorp gingen op 26 februari aan de slag bij een woonzorgcomplex in Zwanenburg. Dit deden zij als onderdeel van de opleiding Adviseur Duurzaamheid. Ze kregen begeleiding van hun leraar en de Energiebank Haarlemmermeer. Ze hebben samen tien huishoudens geholpen.

Bestuursleden Vereniging Huurders Haarlemmermeer in Nieuw-Vennep

In Nieuw-Vennep-Zuid gingen op 4 maart twaalf bestuursleden van Vereniging Huurders Haarlemmermeer op pad. Inwoners van Nieuw-Vennep-Zuid hadden eerder een flyer in de brievenbus gekregen over deze actie. Met deze flyer konden zij zich aanmelden voor de actie. De bestuursleden van Vereniging Huurders Haarlemmermeer hebben negen huishoudens geholpen.

Valcon bij Woonzorg Zwanenburg 

Op 7 maart waren achttien medewerkers van Valcon aan de beurt. Valcon is een Europees advies-, technologie- en databedrijf, onder andere gevestigd in Nederland. Het bedrijf zet zich in voor maatschappelijk relevante thema’s, waaronder energiearmoede. Zo zijn de medewerkers in contact gekomen met de Energiebank Haarlemmermeer. De medewerkers gingen naar een woonzorgcomplex in Zwanenburg. Voor Valcon was deze actie een duurzame en maatschappelijk betrokken teammiddag. De medewerkers hebben zeventien huishoudens geholpen.

Energiearmoede

Door de sterk stijgende energieprijzen komen meer en meer huishoudens in de knel. Stichting Energiebank Haarlemmermeer helpt deze mensen bij het energie besparen en door ze meer grip te geven op hun energierekening. Dat doen we door het aanbieden van acties zoals deze en energiecoaching. Bij energiecoaching gaan vrijwillige energiecoaches op huisbezoek om samen met bewoners te praten over energie besparen. Samen nemen ze de energierekening door en kijken ze welke apparaten veel energie gebruiken.

Help ook mee om energiearmoede te verkleinen

Iedereen kan, samen met collega’s, medestudenten of buren ook meehelpen om energiearmoede te verkleinen! Energiebank Haarlemmermeer organiseert een middag waarop deelnemers eerst worden opgeleid en vervolgens direct aan de slag gaan. Individueel helpen kan ook: door energiecoach te worden. Meer informatie is te vinden op de website van Energiebank Haarlemmermeerexterne-link-icoon.