Boerenganzen op de Waddenweg

Diervriendelijk verplaatsen ganzenbevolking

09 oktober 2023
Openbare ruimte

Binnen de gemeentegrenzen van Haarlemmermeer leven grote aantallen ganzen. In Hoofddorp aan de Waddenweg is de groep boerenganzen te groot geworden voor het voedselaanbod in de omgeving. Hierdoor kunnen de ganzen overlast en/of verkeersonveilige situaties veroorzaken. Om hen een gezonde leefomgeving te bieden brengt de gemeente de grootte van de groep terug naar maximaal 15 tot 20 ganzen.

Dat gebeurt op een diervriendelijke manier. Een gespecialiseerd bedrijf vangt de dieren en brengt ze onder bij Stichting Akka’s Ganzenparadijs.  

Diervriendelijk ganzenbeleid 

Het diervriendelijke bedrijf dat gespecialiseerd is in het vangen van de ganzen heet Hofganzen | Ganzenbescherming Nederland en wordt gesteund door landelijke dierenwelzijnsorganisaties. Het beschikt over een eigen opgezette opvang voor te herplaatsen ganzen en doet er alles aan om de ganzen een volwaardige en duurzame toekomst te bieden.

Belangen 

Een diervriendelijke oplossing is belangrijk omdat ganzen trouw blijven aan één partner, 35 jaar oud kunnen worden en ganzen in ons straatbeeld horen. Tegelijkertijd vindt de gemeente dat geen problemen moeten ontstaan met de leefomgeving van de ganzen in de buurt. De gemeente komt hiermee tegemoet aan de belangen van mens, dier en de leefomgeving. 

Boerenganzen op de Waddenweg. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Aan het werk 

Wanneer bewoners de komende dagen zien dat een aantal boerenganzen opgepakt worden, dan is de organisatie Hofganzen | Ganzenbescherming al aan het werk. De gemeente heeft bewoners en omwonenden van de Waddenweg met een brief op de hoogte gesteld van het diervriendelijk terugbrengen van de ganzenbevolking. 

Kijk voor meer informatie de websites van Hofganzen en Akka’s Ganzenparadijs: 

www.hofganzen.nl en www.ganzenparadijs.nl.