Iemand maakt een puzzel van een hoofd met witte puzzelstukjes

Dementieportaal van start

18 april 2024
Nieuws

In de gemeente Haarlemmermeer wonen op dit moment ongeveer 2.200 mensen met dementie. Dit aantal stijgt naar verwachting tot ongeveer 5.500 mensen in 2050. De gevolgen van dementie zijn enorm. Leven met dementie betekent namelijk leven met angsten, onzekerheid en verlies. Mensen moeten afscheid nemen van gewoonten, vertrouwdheid, sociale contacten, vrijheid en steeds meer stukjes van hun identiteit.

Ook de naasten krijgen te maken met ingrijpende veranderingen. Zij rouwen om het verlies van de persoon met dementie en om de onderlinge relatie die langzaamaan verandert. Daarbovenop heeft het verlenen van mantelzorg een grote impact op naasten. Meer dan de helft van de mantelzorgers voor mensen met dementie, geeft aan zwaar belast te zijn.

Website

In de gemeente bieden organisaties veel verschillende vormen van hulp, zorg en ondersteuning aan om het leven met dementie dragelijker te maken. Het is soms lastig om deze hulp en ondersteuning te vinden, zowel voor mensen met (beginnende) dementie als voor de naasten. Daarom lanceert Ketenzorg Dementie Amstelland en de Meerlanden, in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer, het dementieportaal Haarlemmermeerexterne-link-icoon. Op deze website staat alle informatie over verschillende thema’s die met dementie te maken hebben. Bijvoorbeeld blijven meedoen, praktische ondersteuning of financiën. Ook staat op de website een agenda met activiteiten en bijeenkomsten voor mensen met dementie en hun naasten. Deze website zorgt er hopelijk voor dat mensen met dementie en hun naasten zo lang mogelijk de regie houden op wat zij op dat moment belangrijk vinden.

Op het dementieportaal vinden mensen informatie over dementie. Foto: Shutterstock.