De metamorfose van het voormalige plein aan de rand van Park Overbos in Hoofddorp is ongekend.

Dag plein, welkom bloemen en planten

12 juli 2024
College van B en W, Nieuws

Ruim een jaar geleden was het nog een stenen vlakte. De metamorfose van het voormalige plein aan de rand van Park Overbos in Hoofddorp is ongekend. Dag plein, welkom bloemen en planten en kleuren.

Het is één van de vele ervaringen die wethouder Charif El Idrissi, die zich tijdelijk heeft ontfermd over de portefeuille Fysieke Leefomgeving, opdoet tijdens zijn rondrit op de fiets langs een aantal voorbeelden van openbaar groen om trots op te zijn. 

Vergroenen 

Dat vergroenen, oftewel overbodig steen vervangen door groen, doet de gemeente niet alleen ter verfraaiing maar ook om de biodiversiteit te vergroten en ook omdat klimaatadaptatie hard nodig is. Door de klimaatverandering vallen er piekbuien en zo’n plotse grote hoeveelheid water kan maar beter in de onverharde bodem wegzakken in plaats van met hoge snelheid over tegels, beton en asfalt gutsen, rechtstreeks het riool in, met als gevolg overstromingen en wateroverlast. 

En als het heel heet is, zit er niemand te wachten op een plein met vloerverwarming waar geen schaduwplek te vinden is. Dan liever gras en planten die koelte afgeven. 

Kortom bij Park Overbos is goed te zien waartoe vergroenen allemaal dient. Toch stonden niet alle omwonenden te juichen toen de plannen bekend werden gemaakt. Dat valt te begrijpen. Ze hebben hun kinderen op het plein leren fietsen, vertellen ambtenaren aan de wethouder. 

Geniedijk 

Eerder al was er een stop tijdens de rondrit op de Geniedijk, de fraaie langgerekte, kilometers lange groene corridor tussen Vijfhuizen en Rijsenhout. De gemeente is daar al jaren bezig om de populieren te vervangen door iepen. Dat gebeurt in fasen, dat gebeurt omzichtig, rekening houdend met flora en fauna. De vervanging dient om de dijk in oude historische staat terug te brengen. Bovendien zijn de zwarte populieren op de Geniedijk niet op hun plaats, onder meer vanwege spontane takafbreuk. Daar is geen zuchtje wind voor nodig. Da’s best linke soep voor fietsers en voetgangers. 

Toch is er heel wat te doen over het stuk van de Geniedijk, schuin tegenover het gemeentekantoor waar wethouder Charif El Idrissi de situatie met ambtenaren bespreekt. De laatste fase van de operatie Geniedijk is stilgelegd. Tot de rechter een uitspraak doet, blijft dat zo. 

Het valt de wethouder op dat de iepen op de Geniedijk verder uit elkaar staan dan de populieren. En, redeneert hij, dan komen er dus uiteindelijk minder bomen op de Geniedijk te staan.

Ook achter het hospice aan het Jansoniushof is de ruimte veel groener.

Bijna 100.000 bomen 

Dat klopt, krijgt hij te horen. Dat is bewust. Bomen hebben meer ruimte nodig. En over het compensatiebeginsel (voor elke boom die verdwijnt, komt een nieuwe terug, red.) hoeft hij zich geen zorgen te maken. Een compenserende boom hoeft niet per se op dezelfde plek terug te keren. 

Hoe veel bomen staan er eigenlijk in Haarlemmermeer, wil wethouder Charif El Idrissi weten. Het blijken er een kleine 100.000 te zijn. “Dus net zo veel als de naar Dortmund afgereisde oranjefans.” De wethouder zet grote ogen op. 

De gemeente staat er niet alléén voor als het gaat om het beheer en onderhoud van openbaar groen, zo blijkt onderweg. De vrijwilligers van MEERGroen nemen ook een aantal plekken voor hun rekening. Zoals aan de achterkant van Jansoniushof. MEERGroen heeft daar veel riet weggehaald en zo andere soorten een kans gegeven. Omwille van de biodiversiteit. Er zijn nu fruitstruiken, bomen en bloemen. Nu het riet er niet meer domineert, verschiet het gebiedje er alsmaar van kleur. 

Wethouder Charif El Idrissi maakte een fietstocht langs een aantal voorbeelden van openbaar groen om trots op te zijn.

Prachtige stappen 

Aan het einde van de rit, bij het fraai opgeknapte Stadspark, het voormalige Wandelbos, maakt wethouder Charif El Idrissi de balans op. "Ik vind het fantastisch dat we zo met ons openbaar groen omgaan. Ik vind dat we prachtige stappen hebben gemaakt op het gebied van biodiversiteit en klimaatadaptatie. Ik merk dat groen steeds serieuzer wordt genomen. Door ons, de raad, in het college en door de inwoners. Groen wordt steeds meer – en dat is terecht – met gezondheid en welzijn in verband gebracht. En als ik dan zoals op deze mooie middag zo eens om mij heen kijk in onze gemeente, ben ik trots op wat we doen."