Column | Vragen

18 oktober 2022
Column burgemeester

Eigenlijk had ik deze week een gezellige column willen schrijven. Want het is herfstvakantie, de zomer is nu echt voorbij en het is tijd om lekker door het bos te banjeren, en om van de herfstkleuren en -geuren te genieten. Ik probeer iedere dag voor het werk begint een wandeling te maken en zeker nu geniet ik daar enorm van. Ook al is het nog donker en nat: die ochtendwandeling zorgt dat ik fris met de werkdag kan beginnen.

Maar vorige week pakte de politie drie jongens op, in de leeftijd van 13 en 14 jaar. Ze werden betrapt op winkeldiefstal. De buit bestond uit een ministolletje en uit messen. En dat was nog niet alles. In de rugzak van een van de jongens trof de politie nog meer messen aan. En er blijven een aantal vragen in mijn hoofd rondspoken.

Vragen die ik zou willen stellen aan de vaders en moeders in Haarlemmermeer. Want, vaders en moeders, weet u wat uw kind doet? Weet u met wie uw kind omgaat? Wat er in uw kind omgaat? Voelt uw kind zich veilig? Denkt hij of zij misschien dat het beter is om een steekwapen mee te nemen naar school? Of wil uw kind heel erg graag bij een bepaalde groep horen?

Praten met een puberkind is niet altijd makkelijk, daar ben ik me van bewust. En vergeet niet dat het andersom ook geldt: voor een puberkind is het ook niet altijd makkelijk om met de ouders te praten. Maar toch wil ik aan u vragen: praat met uw kind. Laat uw kind weten dat het een keuze heeft om zónder steekwapens op pad te gaan, en steun uw kind daarbij.

YouChoose!