Column | Veilig internet

06 februari 2024
Column burgemeester

Vandaag, dinsdag 6 februari, is het de ‘veiliger internet dag’. Wereldwijd wordt aandacht gevraagd voor een veiliger internet, vooral voor kinderen. Dat is hard nodig. Want internet is net de echte wereld, waar goede én slechte mensen rondlopen. Alleen kan het moeilijker zijn om slechte mensen te herkennen. Zeker als je nog maar een kind bent.

Eigenlijk bestaat internet al zo’n 55 jaar, als militair netwerk in de VS. Later konden ook de overheid en universiteiten er gebruik van maken. Maar pas in 1993 kon iedereen surfen op het wereldwijde web. Sindsdien is er heel veel veranderd. We kunnen heel veel informatie opzoeken. We kunnen met mensen over de hele wereld chatten. Je hoeft niet meer naar de winkel om een nieuwe jas te kopen, dat kan allemaal online. En we kregen social media: Facebook, Twitter (nu X), Instagram, Snapchat, TikTok.

Persoonlijk vind ik dat internet heel veel toevoegt aan mijn leven. Ik kan via Facebook en Instagram zoveel meer mensen bereiken dan in real life. Tegelijkertijd laten we heel veel van onszelf achter op internet. Slimme hackers kunnen onze bankgegevens stelen en zo onze bankrekening leeghalen. En kwaadwillende volwassenen kunnen zich voordoen als jongeren, om zo andere jongeren te benaderen.

Internet kan een hele fijne plek zijn. Maar je moet jezelf wel beschermen. Dat geldt voor ons allemaal, maar zeker ook voor onze kinderen. Gebruik goede wachtwoorden en wees alert op vreemden die je via internet benaderen. En zo zijn er nog heel veel meer tricks en tips om op een veilige en leuke manier te internetten.

Ook in Haarlemmermeer gaan we met kinderen en jongeren aan de slag om veilig te internetten. Hoe, wat, waar en wanneer? Houd onze socials in de gaten.