Column | Stop ondermijning
U heeft het wellicht gelezen in de krant: in Lijnden werd vorige week een illegale sigarettenfabriek opgerold. Er werden daar waarschijnlijk een miljoen sigaretten per dag gefabriceerd. Zouden deze sigaretten in Nederland verkocht worden, dan zou de Nederlandse staat per dag bijna 250.000 euro aan accijns mislopen.
Ik zie sommigen van u nu denken: ‘nou en?’ Mocht u dat denken, dan wil ik u graag vertellen dat deze accijnzen hard nodig zijn om zaken als onderwijs, zorg, uitkeringen, de energiesteun en infrastructuur te kunnen betalen.
Maar er is meer aan de hand met zo’n illegale sigarettenfabriek. De bazen van zo’n fabriek zijn vaak gewetenloze criminelen. Zij hebben de middelen en macht om mensen te intimideren, te chanteren en te bedreigen. Vaak werken mensen niet vrijwillig in zo’n fabriek (of een XTC-laboratorium, of een cokewasserij of hennepplantage). Ze zijn vaak geronseld, of gedwongen.
Noord-Holland en dus ook Haarlemmermeer heeft veel buitengebied, met veel grote loodsen en schuren. Criminelen kunnen daar vaak ongezien en anoniem hun slag slaan. De gemeenten, politie en andere diensten werken in Noord-Holland samen om deze criminaliteit – ondermijning - aan te pakken. Deze week was ik te gast bij de jaarvergadering van de LTO in Haarlemmermeer. Daar mocht ik een korte inleiding houden over ondermijning. Medewerkers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en Noord-Holland Samen Veilig hielden een presentatie over wat ondermijning is, hoe je het herkent en hoe je jezelf ertegen kunt beschermen. En ik wil vanaf deze plek onze boeren hartelijk danken voor hun gastvrijheid en medewerking om ondermijning aan te pakken.