Column | Respect

14 november 2023
Column burgemeester

Vorige week was het de Week van Respect: een week waarin vooral op scholen aandacht wordt gevraagd voor elkaars standpunten en het respecteren daarvan. We hoeven niet allemaal hetzelfde te zijn en hetzelfde te vinden, maar we moeten elkaar in onze waarde laten. Respect: dat is elkaar de ruimte geven om onze mening te geven en om naar elkaar te luisteren.

Haarlemmermeer is een gastvrije gemeente, er wonen en verblijven hier mensen van allerlei gezindten, kleuren en gender. De afgelopen jaren hebben we in Haarlemmermeer veel mensen opgevangen. Naast Oekraïense ontheemden hebben ook vluchtelingen uit andere landen hier een veilig heenkomen gevonden. Na de aardbevingen in Turkije en Marokko hebben onze gemeenschappen de handen ineengeslagen en op allerlei manieren hulp geboden. Dat is wat mij zo trots maakt: de saamhorigheid én de bereidheid om elkaar te helpen, zonder te kijken naar afkomst of naar religie. Want we zien elkaar in de eerste plaats als mens.  

Ik hoop dat we deze saamhorigheid ook in deze moeilijke periode kunnen blijven laten zien. Het conflict in het Midden-Oosten is heftig en complex. Ook in onze gemeenschap wordt deze oorlog gevoeld, want velen in onze gemeente hebben familie of geliefden, óf in Israël, óf in Gaza. Juist daarom roep ik iedereen op om met elkaar in gesprek te blijven, om elkaars mening en standpunten te respecteren en onze gemeenschap niet te laten verscheuren door haat en woede.