Column | Praten

31 oktober 2023
Column burgemeester

Wat ik zo mooi vind in onze samenleving is dat zoveel mensen klaar te staan voor anderen. Die samen mooie dingen organiseren of als vrijwilliger bijdragen aan cultuur, sport en andere activiteiten. Daarom ben ik geschrokken van de verhalen dat op scholen in Haarlemmermeer kinderen worden gepest vanwege hun achtergrond.

Want in onze gemeente maakt het niet uit waar je vandaan komt of wie je bent. Als je meedoet en bijdraagt, is iedereen welkom. We vieren onze feesten samen, we staan samen stil bij onze herdenkingen. En we zijn er voor elkaar als er verdriet is, omdat er oorlog, natuurrampen of andere incidenten zijn.

Het conflict in het Midden-Oosten is heftig en complex. Maar het kan en mag niet zo zijn dat groepen in ónze gemeente elkaar hier aanvallen om dit vreselijke conflict. Je kunt er samen over praten, je kunt het met elkaar oneens zijn. Maar we gaan altijd met respect met elkaar om. 

Het mag helemaal nóóit een rol spelen op onze schoolpleinen. Want juist op school moeten onze kinderen, ongeacht kleur, geloof, afkomst, sekse en gender zich altijd veilig kunnen voelen. Juist nú! 

Daarom roep ik ouders en schoolleiders op om met de kinderen te praten, thuis en in de klas. Wat ze in en op de (social) media zien, moet hun beeld over klasgenootjes niet vertroebelen. Het geloof van een kind zegt niets over de daden van geloofsgenoten elders in de wereld. Er kan en mag niemand hier in Haarlemmermeer op deze daden afgerekend worden. 

Ik hoop dat álle kinderen veilig en prettig naar school kunnen gaan. Mag ik op uw hulp rekenen?