Column | Open Monumentendag
De huidige gemeente Haarlemmermeer is een ‘jonge’ gemeente: dit jaar vieren we onze vijfde verjaardag. Maar Haarlemmermeer heeft een lange geschiedenis. Ik heb er op deze plek wel vaker over geschreven: de veldslag op het Haarlemmermeer, tussen de Geuzen en de Spanjaarden. Sporen van Romeinse nederzettingen, uit een tijd toen het Haarlemmermeer nog helemaal geen meer was. En nog verder terug, toen we nog aan zee grensden.
Er zijn spannende verhalen te vertellen over de vraatlustige Waterwolf. Over de technische innovaties, die ervoor zorgden dat de Waterwolf getemd werd. Over de polderjongens die de bodem van droogmakerij moesten ontginnen, en de pioniers die het land gingen bebouwen. Met slechts 8000 inwoners ging de toenmalige gemeente Haarlemmermeer in 1852 van start.
Wie denkt dat Haarlemmermeer alleen maar vinexwijken heeft, die heeft het mis. Want we hebben ook prachtige monumenten. De gemalen bijvoorbeeld, het Cruquiusgemaal is zelfs nagebouwd in Madurodam. Maar ook boerderijen, de forten in de Geniedijk, veel kerken en kerkjes zijn monumenten. En wat dacht u van de aula van Rietkerk op de begraafplaats Meerterpen?
Komend weekend, op 14 en 15 september, is het weer Open Monumentendag. Dan kunt u deze en andere Haarlemmermeerse monumenten bezoeken. En op zaterdag 14 september mag ik bekendmaken welk monument hét Haarlemmermeerse monument van het jaar wordt. De genomineerde monumenten zijn Huis ter Hart in Halfweg, het transformatorhuisje aan de Akerdijk in Lijnden en het voormalige stationsgebouw Vijfhuizen. Ik ben reuzebenieuwd welk monument het stokje van het Pomphuisje over gaat nemen.
Hier ziet u welke monumenten u kunt bezoeken tijdens de Open Monumentendagen.