Column | Maak het ze niet makkelijk

29 november 2022
Column burgemeester

Afgelopen zondag is de adventsperiode begonnen: de periode waarin christenen zich voorbereiden op de geboorte van Jezus Christus. Wat minder spiritueel maar niet minder waar, is dat deze periode ook wel de ‘donkere dagen voor kerst’ wordt genoemd. De dagen worden steeds korter, het wordt later licht en eerder donker, met de kortste dag op 21 december.

De winkelstraten zijn feestelijk verlicht, in sommige huiskamers staan zelfs al versierde kerstbomen. Hoe donkerder het buiten wordt, hoe gezelliger het binnen is.

Tegelijkertijd bieden de lange donkere ochtenden, en vooral avonden, een dekmantel voor ongenode gasten. Want juist in deze periode stijgt het aantal inbraken.

Inbrekers gebruiken alles wat ze in hun handen kunnen krijgen om ergens binnen te komen. Een ladder die los in de tuin ligt, een container onder een raam: het is een perfecte manier om door dat ene raam naar binnen te gaan. Zelfs een tuinkabouter moest er laatst aan geloven: die werd gebruikt om een raam in te slaan.

Inbraken hebben enorm veel impact op de slachtoffers. Het gaat niet alleen om de spullen die weg zijn, maar ook om de gedachte dat er iemand in je huis was terwijl jij daar misschien wel lag te slapen. Dat gevoel van angst kan je gedachten maanden, zo niet jaren, overheersen. Je niet meer veilig voelen in je eigen huis: dat is echt verschrikkelijk.

Goed hang-en-sluitwerk, deuren op slot en ramen goed dicht: dat is al een begin. Maar kijk ook eens even goed rond het huis: liggen of staan er makkelijke opstapjes, of staan er losse voorwerpen in de tuin die gebruikt kunnen worden om een ruit te breken? Maak het de inbrekers, zeker tijdens de donkere dagen, niet makkelijk!