Column | Lintjesregen 2023

25 april 2023
Column burgemeester

Deze week is het weer zover. Namens koning Willem-Alexander mag ik dinsdag en woensdag lintjes uitreiken aan Haarlemmermeerders. En niet zomaar Haarlemmermeerders: deze mensen hebben zich op een bijzondere en langdurige manier ingezet voor de samenleving.

Het mooiste van lintjesregen vind ik altijd de verrassing bij de mensen die een lintje krijgen. Want alles gebeurt in het diepste geheim: de aanvragen voor het lintje, het beoordelen van die aanvragen en vervolgens het voorbereiden van de dag zelf. Familieleden, vrienden en collega’s wringen zich in onmogelijke bochten om iemand op de gewenste locatie te krijgen, zonder dat deze persoon het zelf in de gaten heeft.  

Dat zij zo’n lintje niet verwachten, zegt veel over deze mensen. Ze zetten zich in voor anderen, boksen dingen voor elkaar, helpen waar ze kunnen en dat allemaal zonder er iets voor terug te verwachten. En gelooft u mij: mensen doen heel bijzondere dingen voor anderen, uit idealisme of gewoon omdat ze anderen willen helpen. Ook dit jaar weer heb ik aanbevelingen gelezen die mij niet onberoerd lieten.  

Woensdagmiddag vanaf 13.15 uur kunt u op haarlemmermeer.nl/informeer lezen welke Haarlemmermeerders zich tot de Orde van Oranje-Nassau mogen rekenen. Maar ik kan u nu al vertellen: ik ben ontzettend trots op deze inwoners.  

En over vrijwilligers gesproken: op Koningsdag, donderdag 27 april, zorgen de vrijwilligers van de Oranje- (of andere) verenigingen er weer voor dat er overal leuke activiteiten en evenementen zijn. Ook daar heb ik enorm veel zin in. Ik ‘trap af’ in Spaarndam, waar het dit jaar mijn beurt is om te spreken (volgend jaar mag de burgemeester van Haarlem weer). En daarna kom ik op zoveel mogelijk plekken in onze fijne gemeente een kijkje nemen.  

Ik wens u allemaal alvast een mooie Koningsdag!