Column | Illegaal vuurwerk

07 november 2023
Column burgemeester

De donkere dagen zijn nu echt begonnen. Als de wintertijd eenmaal is ingegaan, is het alsof het jaar in reuzenstappen naar de jaarwisseling rent. Onlangs stond in onze InforMeer daarom de jaarlijkse oproep aan instellingen en dorps- en wijkraden om de gemeente te laten weten welke vuurwerkvrije zones ze zouden willen aanwijzen. Die zones zijn bedoeld om (kwetsbare) mensen en dieren ook tijdens de jaarwisseling een rustig gebied zonder knallen en flitsen te geven. Buiten de jaarwisseling mag (zonder vergunning) sowieso geen vuurwerk worden afgestoken.

Naar aanleiding van die oproep kwamen er veel vragen en opmerkingen bij ons binnen. Via social media en via de mail. Zo waren er mensen die het hele jaar door harde knallen horen. Ik hoor die ook en net als u erger ik me daaraan. Het gaat namelijk om illegaal vuurwerk. Het woord illegaal zegt het al: dit vuurwerk is áltijd verboden, ook tijdens de jaarwisseling.  

Ook de vraag waarom er niet gehandhaafd wordt op dat vreselijke geknal buiten de jaarwisseling werd gesteld. Helaas is dat ontzettend lastig. Want onze handhavers of de politie moeten degene die het vuurwerk afsteekt op heterdaad betrappen. We horen wel een knal, maar wat is de precieze locatie? En wie of wat heeft die knal veroorzaakt? Degenen die het vuurwerk afsteken wachten natuurlijk niet tot de politie er is.  

Illegaal vuurwerk is gevaarlijk. Om af te steken én om in huis te hebben. Onlangs richtte illegaal vuurwerk nog veel schade aan in een appartement in Hoofddorp. De buren moesten geëvacueerd worden. Vermoedt u dat iemand in uw buurt illegaal vuurwerk heeft? Meld dat dan bij de politie: https://www.politie.nl/informatie/wat-kan-ik-doen-bij-vuurwerkoverlast.htmlexterne-link-icoon