Column | Drugs alert

15 november 2022
Column burgemeester

Vrijdag 11 november was ik te gast bij de Internationale Floriculture & Horticulture Trade Fair (IFTF) in de Greater Amsterdam Expo in Vijfhuizen. Ik heb mijn ogen uitgekeken. Wat een bloemenpracht, maar ook: wat een internationaal en divers publiek. Omdat het een vakbeurs is, waar alleen vakpubliek zoals kwekers, vermeerderaars, importeurs, groothandel en detaillisten zijn toegestaan, valt de IFTF niet op bij het grote publiek. Maar ik was onder de indruk en ik ben er best trots op dat we dit soort beurzen in Haarlemmermeer hebben.

Ik was op de beurs te gast bij de stand van Noord-Holland Drugs Alert. Nu denkt u waarschijnlijk: wat heeft dit te maken met de sierteelt? Meer dan u denkt. Want de ondermijning in sectoren als de sierteelt neemt hand over hand toe. Criminelen zoeken naar anonieme plekken om bijvoorbeeld een hennepplantage of drugslaboratorium op te zetten. Leegstaande schuren of loodsen in het buitengebied zijn voor hen ideaal. Maar ze zoeken ook naar transportlijnen.

De mensen van Noord-Holland Drugs Alert staan op beurzen als het IFTF om het publiek bewust te maken van dit soort ondermijning en van de gevaren ervan. Want deze criminelen deinzen er niet voor terug om mensen onder druk te zetten, te intimideren of zelfs te mishandelen.

Ook in Haarlemmermeer staan veel loodsen en schuren, bovendien is Schiphol dichtbij. Bij een controle troffen we onlangs nog 20 miljoen illegale sigaretten aan in een loods en grondstoffen voor drugs. Wordt u benaderd om uw loods of schuur verhuren en vertrouwt u het niet? Of ruikt u bijvoorbeeld een dropachtige lucht in de omgeving van een schuur of in uw woonwijk? Bel dan Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000.

Kijk ook op: https://www.meldmisdaadanoniem.nl/campagnes/drugslabs/externe-link-icoon of https://nhdrugsalert.nl/externe-link-icoon