Column | Democratie

21 maart 2023
Column burgemeester

We hebben het feest van de democratie, ditmaal voor het provincie- en waterschapsbestuur weer achter de rug. En wat een ongekend hoge opkomst: maar liefst 62 procent van de stemgerechtigden in Nederland ging stemmen voor de Provinciale Staten, bijna 54 procent bracht een stem uit voor het waterschap. Ik heb woensdag 15 maart een flink aantal stembureaus bezocht. En ik wil iedereen die op een stembureau heeft gewerkt, of die stemmen heeft geteld, enorm bedanken voor die vele uren werk. Want door de hoge opkomst was er ook veel meer te tellen.

Naar mijn mening valt er altijd wat te kiezen. Democratie maak je niet alleen, democratie maak je altijd samen. Dat we mogen stemmen vanaf ons 18e jaar: dat is een zwaarbevochten recht. Er zijn nog steeds veel regimes waarin het stemrecht niet zo vanzelfsprekend is, of waar machthebbers door slinkse wetswijzigingen een magere democratie richting dictatuur duwen. 

Veel grote problemen schreeuwen op dit moment om oplossingen: de stikstofcrisis, energiecrisis, klimaatcrisis, wooncrisis, asielcrisis, een oorlog op slechts een steenworp afstand. En juist in een democratie kan de kiezer zich uitspreken over hoe die problemen opgelost zouden moeten worden. Door in grote aantallen naar de stembus te gaan bijvoorbeeld, en te stemmen op de partijen en mensen van hun voorkeur.  

En u heeft in grote aantallen gebruikgemaakt van uw democratisch recht. Ik wil iedereen die heeft gestemd daarvoor bedanken. Samen maken wij de democratie!