Column | Criminaliteit

25 maart 2024
Column burgemeester

Steeds vaker lezen we in de krant over zwaar vuurwerk dat bij iemand voor de deur wordt gelegd. Soms kun je zelfs gerust over bommen spreken. Criminelen willen op die manier hun rivalen duidelijk maken dat er met hen niet te spotten valt. Ze vechten zo hun vetes uit. En daarbij betrekken ze de familieleden van hun rivalen, maar vooral ook onschuldige buurtbewoners.

We hebben lang gedacht dat dit soort criminaliteit bij ons niet voorkwam. Dat dit alleen in het buitenland gebeurde. En voor zover het al in Nederland gebeurt, dan toch alleen in de grote steden. Maar ondertussen weten we wel beter. Nederland heeft inmiddels een reputatie als het gaat om drugscriminaliteit (want daar gaat het meestal om bij dit soort acties). En dit vindt echt niet alleen plaats in de grote steden of in de zuidelijke provincies.

Ondermijning, drugscriminaliteit, wraakacties waarbij zware vuurwerkbommen in woonstraten voor een voordeur worden geplaatst: het lijkt er steeds meer bij te horen. Ook in onze polder, in ons Haarlemmermeer. Afgelopen week zijn we geconfronteerd met maar liefst drie explosies. Er waren gelukkig geen gewonden. Maar dit waren weer voorbeelden van criminele acties die onschuldige inwoners raken. Ik vind dit onverteerbaar. En ik begrijp heel goed de onrust en angst bij omwonenden die hierdoor wordt veroorzaakt. De rijksrecherche zit boven op deze zaak en ik hoop dat dit snel tot resultaten zal leiden.

We kunnen niet langer wegkijken, we moeten de recherche helpen. Meld verdachte situaties. Bel 112, of meld het bij Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000.