Column | Black-out
Wat zag het er gisteravond gezellig uit: al die kinderen die met een lampionnetje langs de deuren gingen. Het was de 11e van de 11e en dus Sint Maarten. Sint Maarten was een soldaat die de helft van zijn mantel aan een arme bedelaar gaf.
Het wordt ook beschreven als een bedelaarsfeest: arme mensen gingen in de moeilijke wintermaanden langs de deuren om eten bij elkaar te bedelen. De diepere gedachte achter Sint Maarten is dus het delen van rijkdom met elkaar, het omkijken naar elkaar.
Gisteravond werd ook de dramadocu ‘Black-out’ uitgezonden op NPO1. Hierin was te zien wat er gebeurt als de elektriciteit in grote delen van het land langdurig uitvalt. Denkt u zich eens in: géén elektriciteit. Dus: geen licht, geen schoon water, geen geld (want u kunt niet pinnen en de salarisadministraties kunnen geen geld overmaken), u kunt geen boodschappen doen, niet tanken, de accu niet opladen en er komt een moment dat er geen voedsel meer is. Zijn we dan nog in staat om te delen, of geldt dan het recht van de sterkste?
Ik zie dat u, als er elders in de wereld een ramp gebeurt, meteen de handen uit de mouwen steekt om te helpen. De aardbevingen in Turkije en Marokko waren daar een voorbeeld van. Maar wat gaan wij, als sámenleving doen, als dit óns overkomt? Bent u hierop voorbereid? Zijn wij ‘samenredzaam’ en helpen we niet alleen onszelf maar ook de kwetsbaren in onze samenleving?
Het is een thema waar we liever niet aan willen denken. Maar dat we te maken kunnen krijgen met stroomuitval, of een overstroming, is een steeds realistischer scenario. En daarover zal ik de komende tijd met u in gesprek gaan.