De aankondigingsposter van Oud roze

Buitenexpositie Oud roze op Raadhuisplein

06 oktober 2023
Cultuur, Nieuws

Oud roze is de titel van een buitenexpositie voor de ingang van C-punt aan het Raadhuisplein in Hoofddorp die vrijdag 13 oktober rond 16.00 uur wordt geopend. De grote man erachter is fotograaf/kunstenaar Ernst Coppejans.

Geaardheid

Met Oud roze wil hij stil staan bij de ervaringen van de eerste homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI’s) die al dan niet voor hun geaardheid uit durfden te komen.

Het is aan deze generatie te danken dat de emancipatie, de vrijheid en de acceptatie van LHBTI’s naar een hoger niveau is getild. Waaraan onmiddellijk moet worden toegevoegd dat de strijd hiervoor niet ten einde is en dat niets van wat is bereikt vanzelfsprekend is en daarom moet worden onderhouden, stelt Open Mind in een persbericht.

Deze stichting heeft voor Oud roze samengewerkt met Ernst Coppejans, zelf een homoseksuele man.

55 strekkende meter

De buitenexpositie in Hoofddorp, die wordt geopend door wethouder Marjolein Steffens-van de Water, omvat vijftien expoborden van zo’n twee meter hoog, waarop 29 portretten zijn te zien. Eén kant van een  bord wordt gebruikt voor informatie. Alle borden achter elkaar levert 55 strekkende meter aan portretten op.

De aankondigingsposter van Oud roze

Oud roze is een reizende multimediale buitententoonstelling.

Uit de kast

De eerste generatie die ‘uit de kast kwam’ is inmiddels de 70 gepasseerd. Waarmee de titel Oud roze is verklaard. Ernst Coppejans vindt het belangrijk om, nu het nog kan, bij de levenservaringen van deze mensen stil te staan. Dat kan voor LHBTIQ+ met uiteenlopende achtergronden in de huidige samenleving, inzicht, erkenning en steun betekenen.

Multimediaal

Oud roze is een reizende multimediale buitententoonstelling. Zo is er ook een magazine aan gekoppeld. Ernst Coppejans kreeg in 2019 de opdracht voor de documentaire foto-opdracht van Stadsarchief Amsterdam. Oud roze blijft drie weken in Hoofddorp.