Anesthesioloog Peter Schutte uit Hoofddorp geridderd

Anesthesioloog Peter Schutte uit Hoofddorp geridderd

22 november 2024
Nieuws

“Het heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander behaagd u, Peter Ferdinand Ernst Schutte te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.” Met die woorden sloot locoburgemeester Marja Ruigrok haar lovende speech over de Hoofddorpse anesthesioloog Peter Schutte af. Daarna speldde ze hem de koninklijke onderscheiding op die hoort bij het ridderschap.

Dat gebeurde op vrijdag 22 november 2024 in het bijzijn van collega’s en vakgenoten bij zijn afscheid van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (Nederlands Kanker Instituut) in Amsterdam. Hij was hier sinds 1996 werkzaam en ging vorige maand met pensioen. Schutte kreeg de onderscheiding vanwege zijn buitengewone bijdragen aan de geneeskunde.

28 jaar hard werk  

De Hoofddorper werd door de Raad van Bestuur van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem voorgedragen voor een onderscheiding. De voordracht werd ondersteund door de Raad van Bestuur van zijn werkgever, het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Volgens zijn werkgever heeft hij zich in de 28 jaar dat hij bij het AVL werkzaam was naast zijn reguliere werk als anesthesioloog enorm ingezet om het ziekenhuis te verbeteren. Gedurende die jaren zorgde hij voor de uitbreiding van de operatiekamers naar twaalf stuks. Daarbij ging hij grondig te werk en nam hij de meningen en wensen van iedereen mee. Niet alleen de mening van de chirurgen was volgens hem belangrijk, maar ook die van de schoonmakers. Daarnaast zorgde hij voor de uitbreiding van de afdeling Intensive Care (IC). Die ging van vier naar twaalf bedden. 

Gemak voor collega’s en veiligheid voor patiënten  

In 1999, toen iedereen in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis nog met papieren patiëntendossiers werkte, zag Schutte al in dat een elektronisch patiënten dossier nodig was op de operatie kamer. Dankzij hem kwam dat systeem er voor de OK en de IC lang voordat de rest van het ziekenhuis overging op een elektronisch patiënten dossier. Omdat de gegevens, toediening van medicatie en metingen nu elektronisch worden vastgelegd kunnen onder andere de oorzaken van complicaties en incidenten beter worden onderzocht. De aanpak van Schutte heeft ervoor gezorgd dat de medische processen efficiënter zijn geworden en de artsen tevredener. Maar nog belangrijker: het welzijn en de veiligheid van de kankerpatiënten is verbeterd.  

Anesthesioloog Peter Schutte uit Hoofddorp geridderd.

Enorme inzet

Schutte pakte het opzetten en onderhouden van dit elektronische systeem geheel vrijwillig op in zijn vrije tijd. Hij deed dit grotendeels alleen. Volgens de Raad van Bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis getuigt het feit dat hij hier nooit een financiële beloning voor heeft gevraagd van een enorme betrokkenheid bij zijn werk, zijn collega’s en patiënten. Volgens het lid van de Raad van Bestuur die de ondersteuningsbrief voor zijn nominatie schreef is het werk van Schutte van onschatbare waarde voor het ziekenhuis geweest en is hij met zijn werkhouding een voorbeeld voor veel anderen. Met de buitengewone bijdrage die hij heeft geleverd aan de geneeskunde is Schutte een rolmodel voor de hele medische gemeenschap. Op de vraag van locoburgemeester Marja Ruigrok of hij het aan zag komen antwoordde de kersverse Ridder dat hij weleens had gedacht dat het leuk zou zijn om een onderscheiding te krijgen maar dat hij het absoluut niet had zien aankomen. 

Benoemingen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau worden verleend aan mensen die zich lange tijd hebben ingezet voor de samenleving en die bijzondere prestaties hebben verricht waar de Nederlandse samenleving baat bij heeft.