Angelique Poortvliet

‘Achterlatertjes maken mensen blij’

20 juni 2024
Nieuws

Het eerste dat zij vertelt is dat het niet haar eigen idee is. Angelique Poortvliet haakt vlinders en die legt ze her en der neer. Met een briefje erbij. Vooral in de wijk Floriande in Hoofddorp. Doel is een glimlach op het gezicht van de vinder te toveren. Angelique vertelt over haar hobby, die ze deelt met haar dochter.

Angelique Poortvliet woont in Hoofddorp, is een alleenstaande moeder van 52 jaar, studeert Theologie en is actief in de kerk. Angelique: “Ik haakte altijd al, maar meestal voor anderen. In coronatijd ben ik begonnen met haken van hartjes, samen met mijn dochter. Die lieten we achter in de kerk, met een briefje erbij als hart onder de riem. We verspreidden de hartjes met een kaarsje ook in onze flat. Op het briefje stond de tekst: ‘Als jullie hulp nodig hebben, laat het weten’. In mijn zoektocht naar haakpatronen kwam ik op een Amerikaanse website terecht, vol met reacties van mensen die ergens een gehaakt item hadden gevonden. Die werden overal neergelegd met een briefje erbij. Dat idee heb ik overgenomen.”

Klein begonnen

Het werden gehaakte vlinders. De eerste tien tot vijftien vlinders hing Angelique op in winkelcentrum Floriande en Overbos. “Met een handgeschreven briefje erbij met een Engelse tekst: ‘I am not lost, just alone. If I make you smile, please take me home’. Daar kwamen veel reacties op in de wijk-appgroep. Een reactie kwam van een vrouw die geen vlinder gevonden had en dat heel jammer vond. Dat was omdat het net voor de sterfdag van haar zoon was. Ik heb haar toen een persoonlijk bericht teruggestuurd en een vlinder gebracht. Een andere reactie kwam ook van een moeder van een overleden kindje. Deze vrouwen hadden er echt iets aan. Dat was zo positief.” 

Iemand kan zo maar een vlinder van Angelique terugvinden in de fietstas. Foto: gemeente Haarlemmermeer.

‘Achterlatertjes’

Ook in Nederland zijn er website waar mensen een bericht kunnen achterlaten als ze iets gevonden hebben. “De achtergelaten items worden treffend ‘achterlatertjes’ genoemd. Het levert mij mooie contacten op. Het is mooi om met mensen in gesprek te gaan. Zeker als ze verdrietig zijn, zoeken mensen houvast. Daar zouden we met elkaar best wat meer voor open moeten staan. Met mijn ‘achterlatertjes’ steek ik mensen aan. Zo ontstaat er een boemerangeffect. Mensen inspireren elkaar. Zo breng ik wat vrolijkheid in een wereld waar mensen toch soms chagrijnig en negatief zijn.”

‘Achterlatertjes’ zijn niet alleen vlinders. “Ik maak dan vlinders, maar mijn dochter vouwt bijvoorbeeld lucky stars van papier. Dat zijn kleurige origami-sterretjes. Er zijn ook mensen die kleine knuffeltjes inpakken en ergens neerleggen met een briefje. En dan heb je natuurlijk ook de happy stones.”  

Reacties

Angelique Poortvliet krijgt heel veel reacties op haar achtergelaten vlinders: “Bij elkaar heb ik meer dan 300 reacties ontvangen. Vooral in de wijk-appgroep van Floriande, een grote groep van bijna 2000 mensen.” Angelique laat de vlinders achter, zonder hint waar haar vlinders te vinden zijn. “Het kan overal zijn: in fietstassen of tussen de groente in de supermarkt. Het onverwachte van het vinden brengt juist die glimlach op de gezichten.”

Angelique Poortvliet zorgt voor een glimlach met gehaakte vlinders. Foto: gemeente Haarlemmermeer.