Een vrijwilliger van de Fietsersbond check fietsverlichting

AAN in het donker

26 oktober 2023
Nieuws

De ‘AAN in het donker’ campagne van de Fietsersbond heeft als doel om ongelukken in het verkeer, als gevolg van slechte zichtbaarheid, te verminderen. Dat hangt natuurlijk nauw samen met goede fietsverlichting. Daarom organiseert de Haarlemmermeerse Fietsersbond ook dit jaar weer een actie waarbij inwoners hun fietsverlichting kunnen laten checken. Raymond Comvalius vertelt.

Raymond Comvalius is sinds zeven jaar lid van het bestuur van de Fietsersbond Haarlemmermeer. “Sinds juni zit ik ook in het landelijk bestuur van de Fietsersbond. En ik ben één van de leden van het eerste uur van de kopgroep van speedpedelec-rijders. We bestaan nu tien jaar.”

Campagne ‘AAN in het donker’

De campagne ‘AAN in het donker’ is een landelijke campagne. Raymond: “Veiligheid is het jaarthema van de Fietsersbond. Samen met de Vervoerregio Amsterdam brengen wij deze actie onder de aandacht in Haarlemmermeer. We willen met deze campagne fietsers nog meer bewust maken van het belang van goede zichtbaarheid in het donker door goed werkende fietsverlichting. De verlichting op de fiets is de verantwoordelijkheid van de fietser zelf. Als je niet goed gezien wordt, loop je meer risico. Een botsing op een fietspad tussen twee fietsers kan grote lichamelijke schade tot gevolg hebben. Die schade is al snel vele malen groter voor een fietser wanneer zij niet gezien worden door een automobilist. Vooral bij jongeren zien we nog te vaak dat zij zonder goede verlichting fietsen.”

Elektrische fietsen

Fietsers met een elektrische fiets hebben de verlichting vaak beter op orde, weet Raymond. “Speedpedelec-rijders zijn doorgaans beter verlicht omdat ze, met hun snelheid, nog meer afhankelijk zijn van goede verlichting. Maar ook voor e-bikes geldt dat verlichting vaak beter in orde is. Dat komt omdat de verlichting over het algemeen is geïntegreerd met de elektronica van de fiets. Als die niet meer werkt, krijgt de fietser vaak vanzelf een waarschuwing.”
De Haarlemmermeerse Fietsersbond ziet wel een toename in het aantal ongelukken. Raymond: “Het aantal geregistreerde ongevallen steeg in Haarlemmermeer vanaf begin 2021 tot eind 2022 van rond de 250 naar bijna 400 per kwartaal. Waarbij het grootste gedeelte gelukkig zonder letsel was.” 

Gratis fietsverlichting-check

De Fietsersbond Haarlemmermeer organiseert in het kader van deze campagne een actie waarbij fietsers hun verlichting gratis kunnen laten checken. En als het lukt, wordt het defect ter plekke gerepareerd. Raymond: “Op zaterdag 28 oktober staan we tussen 11.00 en 16.00 uur met zes man van de Haarlemmermeerse Fietsersbond op het Van Stamplein in Hoofddorp, bij de ingang van winkelcentrum Vier Meren. Als we de kapotte verlichting ter plaatse kunnen repareren, dan betalen de mensen alleen de materiaalkosten. Als wij het niet kunnen repareren, dan sturen we de fietsers door naar een fietsenmaker. We geven die dag ook informatie over het werk van de Fietsersbond. Iedereen is welkom bij onze kraam, ook met opmerkingen of vragen over fietsen in Haarlemmermeer.”

Een vrijwilliger van de Fietsersbond checkt fietsverlichting op het Van Stamplein. Foto: Fietsersbond.

Fietsersbond

“De Fietsersbond behartigt zo goed mogelijk de belangen van de fietsers”, zegt Raymond. “Dat doen we onder andere door met de gemeente in gesprek te gaan over maatregelen over bijvoorbeeld fietspaden. We praten mee over de aanleg van fietspaden en andere fietsvoorzieningen in de gemeente, zoals bijvoorbeeld parkeerplaatsen voor fietsers bij winkelcentra. We gaan ook graag in gesprek bij omleidingsroutes. Daarbij wordt niet altijd rekening gehouden met de fietsers. En natuurlijk dragen we bij aan de veiligheid door verschillende campagnes.”