Nieuwe manier van afvalscheiden

Wat de nieuwe manier van afval scheiden voor u inhoudt, hangt af van het type woning waar u in woont. Op deze pagina leest u hier meer over. Daarnaast blijft een aantal dingen hetzelfde, ook dat vindt u op deze pagina.

Een aantal dingen blijft hetzelfde

Heeft u bruikbare spullen waar u vanaf wilt? Lees vijf tips om van ongewenste spullen af te komen. Zijn de spullen niet meer te gebruiken? Dan kunt u deze weggooien op de volgende manier:

  • Papierexterne-link-icoon en Glasexterne-link-icoon gooit u weg in de ondergrondse containers bij brengparkjes en supermarkten. 
  • Textielexterne-link-icoon brengt u naar de textielcontainer bij u in de buurt. U kunt Textiel ook steeds vaker inleveren bij grote kledingzaken, zoals H&M en C&A. In ruil daarvoor ontvangt u een kortingsbon. Containers voor Textiel die bij winkelcentra staan blijven. 
  • Klein Chemisch Afval (KCA)externe-link-icoon brengt u naar de milieustraat of KCA-wagen, zodra deze weer rijdt. Bekijk de route van de KCA-wagen.
    Gebruikt kunt u in gesloten verpakking inleveren op verschillende punten, bijvoorbeeld bij supermarkten. Op frituurvetrecyclehet.nlexterne-link-icoon vindt u het dichtstbijzijnde inzamelpunt. Als de KCA-wagen weer rijdt, mag u frituurvet ook inleveren bij de KCA-wagen.  
  • Elektrische apparatenexterne-link-icoon, batterijen en lampen kunt u vaak inleveren bij de winkel waar u een nieuw apparaat koopt. U kunt uw dit ook naar de milieustraat brengen. Verder zijn er onder andere bij supermarkten inleverpunten. Op wecycle.nl vindt u het dichtstbijzijnde inleverpunt. 
  • Zowel in het voorjaar als in het najaar rijdt Meerlanden met speciale wagens een zogenoemde takkenronde. Bekijk in de externe-link-icoonafvalkalender van Meerlandenexterne-link-icoon externe-link-icoonwanneer de takkenronde bij u in de buurt is. 
  • Grofvuil brengt u naar de milieustraat of u laat het ophalen. Per kalenderjaar is wegbrengen gratis tot 3m³ en laten ophalen gratis tot 2m³. Voor een afspraak belt u met Meerlanden Publieksinformatie (0297 381 171) of vult u het aanvraagformulier voor een grofvuilafspraakexterne-link-icoon in. Inwoners uit de vroegere gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude kunnen ook bij de milieustraat in Haarlem terecht. 

Weet u niet zeker welk afval in welke bak hoort?

We helpen u graag. Raadpleeg bijvoorbeeld de app van de Meerlanden. Deze kunt u downloaden via de Google Play-store of de Appstore. U vindt de scheidingswijzer ook in de digitale afvalkalender van Meerlandenexterne-link-icoon. Wilt u weten tot welke producten uw afval opnieuw worden gebruikt? Kijk dan op de pagina 'Soorten afvalexterne-link-icoon' van Meerlanden.