Graanhalmen

De Blipverts gaan verdwijnen

18 november 2020
Een nieuwe manier van afval scheiden

Veel mensen kennen de Blipverts. Dit zijn de platte hoge inzamelstations die op verschillende plekken in de gemeente Haarlemmermeer staan en waar inwoners bepaalde soorten klein afval weg kunnen gooien. Dat geldt bijvoorbeeld voor cartridges, batterijen, spaarlampen, CD’s + DVD’s, telefoons en adapters. Maar de Blipverts gaan eind dit jaar dicht. Deze gaan niet meer open. Vanaf februari worden de Blipverts verwijderd.

Waarom worden ze weggehaald?

In het raadsbesluit over de nieuwe manier van afval scheiden is opgenomen dat de Blipverts worden weggehaald. De jaarlijkse kosten van deze inzamelmethode zijn erg hoog. Andere methodes van inzamelen zijn goedkoper. En blijken bovendien beter te werken.

Spullen wegbrengen? Dat kan

Het is nog steeds belangrijk dat mensen hun afval goed scheiden. En dat kan! Inwoners van Haarlemmermeer kunnen op meerdere plekken het afval nog wegbrengen. Bijvoorbeeld:

  • electronicawinkels voor het inleveren van oude apparaten;
  • de milieustraat van Meerlanden; 
  • werkt het apparaat nog? Breng het dan naar een van de kringloopwinkels. Dit geldt ook voor CD’s en DVD’s;
  • inktcartridges kunnen bijgevuld worden, of in de Wecycle-bak in supermarkten worden weggegooid. Dat geldt ook voor spaarlampen.

Nieuwe manier van afval inzamelen

Vanaf 2021 gaat Haarlemmermeer over op een nieuwe manier van afval scheiden. Deze manier maakt het inwoners makkelijk om hun afval goed te scheiden. Want door afval goed te scheiden, kunnen grondstoffen, zoals Plastic en GFT en Etensresten, opnieuw worden gebruikt. Begin 2021 krijgen de eerste wijken meer informatie over hun afvalinzameling. Meer informatie over de nieuwe manier van afval scheiden in Haarlemmermeer is te vinden op de website