Logo van Spaarndam dat doorverwijst naar de homepage

Zoeken

Landschapsheuvel

In de zuidwestelijke hoek van de wijk ligt een heuvel. Deze is ontstaan doordat de vervuilde grond bij de sanering op één hoop is geschoven. Bij saneren wordt de grond waarop gebouwd gaat worden schoongemaakt en klaargemaakt voor de bouw.

Tijdens de bouw van de wijk SpaarneBuiten moest vervuilde grond worden weggehaald. De grond is op één hoop geschoven, schoongemaakt en afgedekt. Hier overheen is een leeflaag geplaatst. Planten hebben hier de ruimte om te groeien. De leeflaag is dun. Daardoor is er alleen ruimte voor planten met korte wortels. Grote bomen kunnen niet goed wortelen in de dunne leeflaag.  

Werk landschapsheuvel gestart in najaar 2022

De werkzaamheden zijn in het najaar van 2022 gestart door de aannemer. Uiteraard is de aannemer afhankelijk van het weer en de bodem. Na langdurige regenval kan de aannemer tijdelijk niet terecht op de heuvel. Het werk wordt weer opgepakt zodra het weer dat toelaat.

De afgelopen jaren zijn er struiken, beginnende bomen en ander groen op de heuvel gaan groeien. Deze begroeiing hebben we laten weghalen. De paden rondom de heuvel leggen we zelf aan. Daarna brengen we nieuwe struiken en bomen aan. Op de heuvel zelf komen verschillende soorten planten, onder andere vlinderstruiken en Japanse bottelrozen. In het gebied ernaast, tussen de heuvels in, komen berken, dennen, eiken en lariks. Het werk is na het inzaaien afgerond. De gemeente gaat de landschapsheuvel onderhouden. Bij de Molensloot wordt gras ingezaaid. Op de tekening hieronder is te zien hoe de landschapsheuvel eruit komt te zien.

Tekening van landschapsheuvel SpaarneBuiten

Nieuwe tekening landschapsheuvel voorjaar 2022

Hieronder is op de tekening te zien wat in het voorjaar van 2022 de plannen zijn voor de landschapsheuvel. Naast de landschapsheuvel komt een speelplek. De landschapsheuvel is volgens planning eind 2022 klaar. 

Tekening van plannen voorjaar 2022 voor de landschapsheuvel

De reacties van de inloopbijeenkomst in 2019 zijn meegenomen

In november 2019 was er een inloopbijeenkomst over de voortgang van de bouw van de wijk en over de landschapsheuvel. Bezoekers konden vragen stellen en reacties geven. We hebben de reacties verdeeld in een aantal onderwerpen: spelen, zwemmen, ontmoeten en honden uitlaten.  

Spelen

Naast de landschapsheuvel komt een speelplek. Dit wordt een sportveldje met goals en basketbalpalen. We verwachten voor de zomervakantie van 2022 te starten met de werkzaamheden. In de groenstrook in de wijk naar de landschapsheuvel komen nog drie speelplekken. De speelplek bij de Molenwerf is klaar. De andere twee speelplekken aan Rijnland worden ook voor de zomervakantie van 2022 ingericht.  

Zwemmen

Aan veilig zwemwater worden strenge eisen gesteld. Door onder andere de sterke stroming en het vaarverkeer op de Mooie Nel en het Spaarne voldoet het water bij de landschapsheuvel niet aan deze eisen. Wie in het water wil zwemmen, doet dat op eigen verantwoordelijkheid. De gemeente gaat zwemmen niet faciliteren en legt dan ook geen strandje aan bij de landschapsheuvel.

Ontmoeten

De wensen om een ontmoetingsplek te maken op de landschapsheuvel zijn duidelijk. De gemeente is van plan om bovenop de landschapsheuvel en zo mogelijk langs de oever een aantal plekken in met bankjes en picknicktafels in te richten.

Honden uitlaten

In SpaarneBuiten en op de landschapsheuvel mogen honden aangelijnd mee naar buiten. Omdat de landschapsheuvel een redelijk klein gebied is met veel verschillende gebruikers zoals spelende kinderen, moeten honden hier worden aangelijnd. Op speel- en sportterreinen zijn honden altijd verboden. Alle informatie over honden en losloopgebieden staat op de website van de gemeente