.

YouChoose

Het (steek)wapenbezit onder jongeren is niet normaal. (Steek)wapens zijn in veel situaties zelfs verboden. Toch komen steekincidenten voor onder jongeren. Haarlemmermeer is helaas geen uitzondering. Erger nog, er heeft zich in onze gemeente al een aantal incidenten voorgedaan. In december 2019 viel er zelfs een dodelijk slachtoffer in Hoofddorp, waarbij de daders jongens van 15 en 16 jaar waren. Deze verschrikkelijke gebeurtenis en het (steek)wapenbezit dat jongeren normaal gaan vinden, vormen de directe aanleiding van de campagne: YouChoose.

Straatcoach Urven Soesman kent de jeugd van Haarlemmermeer. Hij vertelt waarom deze campagne zo belangrijk is en roept jongeren op de juiste keuze te maken. Lees hier het artikel.

Campagne YouChoose

Gemeente Haarlemmermeer is in samenwerking met de politie een campagne gestart: YouChoose. De gemeente heeft hiervoor Soapbox jongerenmarketing, ingehuurd. De campagne stelt jongeren voor de keuze: wil jij indruk maken bij je vrienden door een mes te dragen? Of wil je respect krijgen doordat je goed bezig bent? YouChoose! Kijk voor meer informatie over de campagne op de campagnepagina.

 

Ga het gesprek aan  

De gemeente wilt u aanmoedigen om over het (steek)wapenbezit onder jongeren, met uw kinderen of met de jongeren met wie u werkt in gesprek te gaan. Want zij kunnen zonder dat u het weet, een mes of een ander wapen bij zich dragen. Daardoor vormen zij niet alleen een gevaar voor anderen, maar ook voor zichzelf. In de campagne richten wij ons op alle jongeren in Haarlemmermeer, van Badhoevedorp tot Lisserbroek, van villawijk tot volksbuurten, van leerlingen van het gymnasium tot vmbo’ers en op jongeren met een westerse en niet-westerse migratieachtergrond.

Wilt u hierover met iemand praten? Dan kunt u contact opnemen met MeerWaarde.
Ook kunt u terecht bij het CJG Centrum Voor Jeugd en Gezin Haarlemmermeer

Uw vragen over de campagne kunt u stellen aan de gemeente via: youchoose@haarlemmermeer.nl

U kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met uw wijkagent, ook als u zich zorgen maakt over (steek)wapenbezit in uw omgeving. Via: 0900 8844 of de website van de politie

Kick-off

Burgemeester Marianne Schuurmans trapte woensdag 2 september 2020 de YouChoose campagne af. Lees hier het artikel over de kick-off.

Videoboodschap voor ouders

Nieuws

 • Minister Ferd Grapperhaus neemt de tijd voor YouChoose

  Ferd Grapperhaus in Floriande
  “Het is maar een pop”, stelt demissionair minister Ferd Grapperhaus de kleinste kinderen aan de andere kant van het dranghek gerust. Achteloos trekt hij er een beetje aan om zijn stelling te bewijzen. In de pop is een keukenmes gestoken dat ernaast ligt. De tomatenketchup moet bloed voorstellen. Het is niet net echt maar de ‘crime scene’ is luguber genoeg om indruk te maken.
 • 'Veranderingen zijn nodig om het tij te keren'

  Leon Meijs
  Leon Meijs is expert op het gebied van veiligheid, polarisering en criminaliteit bij Bureau Meijs Consulting. Als expert, maar ook als vader, is hij niet positief over de ontwikkeling dat steeds meer jongeren een mes dragen. In aanloop naar de week van 11 oktober, waarin jongeren anoniem en zonder straf hun mes in kunnen leveren, ging InforMeer in gesprek met Meijs. Waarom dragen jongeren steeds vaker een mes bij zich? Is dit tij te keren?
 • 'We willen een zaadje planten'

  GijsHeijnis, jongerenwerker van MeerWaarde, laat de film zien aan een jongen
  In de campagne YouChoose, die de gemeente Haarlemmermeer vorig jaar startte samen met de politie, draait het om een keuze: wil jij indruk maken op je vrienden door een mes te dragen? Of wil je respect krijgen doordat je goed bezig bent? YouChoose! Voor deze campagne is een virtual realityfilm gemaakt, voor en door jongeren uit Haarlemmermeer. Jongerenwerker Gijs Heijnis van MeerWaarde ging op pad met deze film om in gesprek te komen met jongeren en hun ouders.